Elherdálta a bank pénzét a szerencsejáték-függő pénztáros

Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 22:14

Öt évre súlyosbították a börtönbüntetését annak a férfinak, akit rendszer felhasználásával folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt korábban 3 év 6 hónap szabadságvesztésre ítéltek el.

Az ugyeszeg.hu szerint a szerencsejáték-függő és a sértett banknál mindössze két és fél hónapja alkalmazásban álló férfi 2016. október 12-től november 11-ig terjedő időszakban több alkalommal nagy összegű fiktív készpénzbefizetéseket könyvelt le olyan ügyfelek lakossági bankszámláira, akiknek összes banki azonosítóját és kódját ismerte.

A férfi a lekönyvelt összegeket átutalta a saját és ismerőse skrill számlájára, ahonnan tovább utalta azokat különböző online szerencsejáték oldalakra, illetve készpénzben felvette és az internetes, valamint kaszinóban is folyatott szerencsejátékokban felhasználta.

A nap végén a férfi a valótlan készpénz-befizetési tranzakciókat sztornírozta, amelynek következtében a bankszámlákon ugyan negatív egyenleg keletkezett, ugyanakkor pénztárhiány nem jelentkezett. A férfi mindezen kívül egy ügyfél bankbetétjét is felbontotta annak tudta nélkül, majd a felszabadult összeget átutalta a rendelkezése alatt álló, a fiktív befizetések sztornírozása miatt negatív pénztáregyenleget mutató bankszámlára.

A férfi ezzel a módszerrel a bankot több mint 62 millió forinttal megkárosította, a szerencsejátékok során a teljes összeget elvesztette. Az elsőfokú ítélettel szemben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jelentett be fellebbezést többek között a szabadságvesztés tartamának súlyosítása érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést a büntetés súlyosítása vonatkozásában fenntartotta.

A Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletében a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyetértve kifejtette, hogy a vádlott terhére további súlyosító körülményként kell értékelni azt, hogy a sértettnél bizalmi beosztást töltött be, és a bűncselekményt ennek felhasználásával követte el, így a vádlottal szemben a szabadságvesztés tartamát 5 évre súlyosította.