Elhalasztják a Manchester United-Liverpool rangadót a betörés miatt (videóval)

not image

Borbély Fanni

2021.május.2 - 17:36

Elhalasztották a Manchester United és a Liverpool Premier League-összecsapását, miután a United szurkolói vasárnap megrohamozták az Old Trafford pályáját a csapat tulajdonosai, a Glazer család elleni tüntetésen.

Mindeközben megérkezett a Manchester United hivatalos közleménye, mely szerint a mérkőzést a mai napon már biztosan nem tartják meg:

“A rendőrség, a Premier League, a Trafford Council és a klubok közötti megbeszéléseket követően a Liverpool elleni mérkőzésünket elhalasztották a mai tüntetés körüli biztonsági és védelmi okokból kifolyólag. A Premier League-gel most közös tárgyalásokat folytatunk a mérkőzés módosított időpontjáról.

Szurkolóink szenvedélyesen szeretik a Manchester Unitedet, és teljes mértékben elismerjük a szabad véleménynyilvánítás és a békés tiltakozás jogát.

Ugyanakkor sajnáljuk, hogy megzavarták a csapatot, és hogy az akciók veszélybe sodorták a többi szurkolót, a személyzetet és a rendőrséget is. Köszönjük a rendőrség támogatását, és segítséget nyújtunk nekik a későbbi vizsgálatok során”

– áll a Manchster United hivatalos közleményében.

A tiltakozás a csapat szállodájánál kezdődött, mintegy 1000 szurkoló állt a Lowry Hotel előtt, ahol a United csapata megszállt. A szurkolók 8 óra körül kezdtek gyülekezni az Old Trafford előkertjében, majd reggel 9 óra körül egy nagyobb csoport áttörte a stadiont körülvevő kerítést, és a tüntetés pedig a Sir Bobby Charlton Tribün alatti Müncheni alagút felé vette az irányt.

A mérkőzés, amely eredetileg 16:30-kor kezdődött volna, valószínűleg mégis lezajlik; a Premier League szerint ugyanis a koronavírus protokollt nem sértették meg, mivel a szurkolók nem jutottak el az öltözőkhöz. A csapat edzői által használt kapuknál két rendőrautó állt egészen vasárnap kora reggel óta.

A Glazer-ellenes mozgalom az elmúlt hetekben egyre nagyobb lendületet vett, miután a klub sikertelenül próbált az Európai Szuperliga (ESL) részesévé válni. A United tulajdonosa, Joel Glazer, akit az Európai Szuperliga alelnökévé neveztek ki, amikor két héttel ezelőtt bejelentették a projektet, nyílt levélben kért bocsánatot a szurkolóktól, miután visszaléptek a projektből.

Napokkal később azonban szurkolók egy csoportja a United edzőpályájánál tüntetett, a múlt héten pedig a MUST szurkolói csoport írt Ed Woodward ügyvezető alelnöknek, aki a Szuperliga visszalépését követően bejelentette, hogy az év végén távozik posztjáról.

Pénteken Woodward egy szurkolói fórumon beszélt, és elmondta, hogy a klub nem tervezi az ESL-javaslat felélesztését. A klubot az amerikai Glazer család vásárolta meg 790 millió fontért 2005-ben, s bár 2012 óta a New York-i tőzsdén is jegyzik, Glazerék továbbra is többségi tulajdonosok maradnak. A Glazer család tulajdonában van egyébként a Tampa Bay Buccaneers is – írja az ESPN.