Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Elfajultak a mianmari tüntetések, éles lőszerrel is lőtték a tömeget

Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az önkényes katonai hatalomátvétel miatt kitört tüntetéseket az eddigiek során relatíve békés módszerekkel oszlatták, ám a helyi források szerint elfogyott a hatóságok jóindulata, és éles lőszerrel lőttek a tömegbe.

A leghevesebb zavargások Mianmar fővárosában, Nepjidában zajlanak, ahol a rendőrök kezdetben csak vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tüntetőket, azonban újabban éles lőszert és gumilövedéket is bevetettek.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Helyi egészségügy forrásokra támaszkodva az AP azt írta, többen megsebesültek a rendőrségi fellépés során, akik közül legalább három embert kórházba kellett szállítani, ebből ketten súlyos állapotban vannak, lőtt sebekkel látták el őket.

A tüntetések azt követően törtek ki, hogy az ország vezetését évtizedeken át ellátó hadsereg ismételten átvette a hatalmat Mianmarban, méghozzá egy puccs útján. A junta folyamatosan állítja, választási csalás történt, ezért nem engedhetik a mostani vezetőt hatalomban maradni.

A junta vezetője ígéretet tett arra, hogy ki fognak írni demokratikus választásokat, és át fogják adni a hatalmat annak, aki ezt megnyeri, de a választás potenciális időpontját nem határozták meg. A tömegek azonban követelik, hogy a hadsereg távozzon az ország éléről.