Elf Bar: viharos sebességgel terjed a tinédzserek körében

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 11. - 19:27

„A dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott eszköz egyre népszerűbb, azonban pontosan még nem lehet tudni, mennyire káros az egészségre nézve.

Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet többféle színben, ízben, valamint különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni, füst helyett pedig gőzt ad, emellett feltehetőleg Kínából származik.

A termék forgalmazása Magyarországon tilos, az interneten keresztül azonban bárki meg tudja rendelni, a szlovák és román oldalakon pedig azt állítják, hogy élményben „verhetetlen”, mindemellett tisztítani sem kell.

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos kiemelte, hogy „az Elf Bar most baromi nagy divat, főleg a tinédzserek között”, amely talán kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, azonban a nikotintartalma miatt szintúgy függőséghez vezethet.

A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, amely azt jelenti, hogy egy teljes rúd 2-2,5 fél doboz cigarettának felel meg, az 5 százalékos viszont 14 doboznak. Könnyű hordozhatósága és kellemes íze miatt azonban fennáll a veszély, hogy 1-2 nap alatt, vagy egy buli alatt is el lehet szívni.

Emellett létezik 800, 1500, 3000, 5000 slukkos kiszerelés is, Angliában pedig arról számoltak be, hogy az 5 százalékos nikotinszintet tartalmazó verziója annyira erős volt, hogy a fiatalok körében orrvérzést, köhögést, fejfájást, mellkasi fájdalmat és szédülést tapasztaltak.

A toxikológus hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök polietilén-glikolt és növényi glicerineket is tartalmaznak, amelyek a tüdőbe jutva károsodást okozhatnak, a hosszú távú hatások megállapításához azonban évek is eltelhetnek – írta a hvg.hu.

A szakemberek nem ajánlják azt sem, hogy a dohányzásról való leszokáskor a fogyasztók e-cigarettára vagy Elf Barra váltsanak, hiszen ez utóbbiak is tartalmaznak nikotint, a kettős használat pedig még ennél is jobban károsíthatja az egészséget.

Emellett fontosnak tartják a közvélemény tájékoztatását, hogy mindenki megismerje a „manórúdra” vonatkozó kockázatokat, valamint a szülők részéről történő odafigyelést és határozott fellépést, hogy ezzel is óvják gyermekeiket a potenciális veszélyforrásoktól.

A legális dohánytermék gyártók és magyarországi forgalmazóik elleneznek minden illegális forrásból származó és minden fiatalokat célzó értékesítést. Magyarországon legálisan 18 év alattiak nem vehetnek dohánytermékeket, sem e-cigarettákat, sem ízesített e-cigarettát. Az ismert gyártók ellenőrzött termékei kizárólag legálisan trafikokban kaphatóak. Az illegális termékek és értékesítési csatornák, valamint a 18 éven aluliaknak történő forgalmazás ellen egyértelműen kiáll az iparág.

A ellenőrzötten és tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan alacsonyabb károsanyag kibocsátású, kizárólag felnőtt dohányosoknak szóló termékek ezzel a jelenséggel semmiképpen nem keverendőek össze. Különös hangsúllyal mutatunk rá arra, hogy a hevített dohánytermékek és kiegészítő termékeik csak azt követően kerülhetnek Magyarországon forgalomba, hogy azok műszaki és tudományos dokumentációját, összetevőit és adalékanyagait a Nemzeti Népegészségügyi Központ megvizsgálja, és e termékek forgalmazását jóváhagyja. Az illegális forrásból beszerezhető ízesített e-cigaretták ilyen szűrőn nem mennek keresztül.