Clouds
21 Budapest
Dollár
365,25 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
439,82 Ft
Bitcoin
23,253 $

Csaknem 70 milliós bírságot kapott egy Elf Bart hirdető webáruház

Fotó: Ilusztráció/Unsplash/Kaitlyn Baker
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

A hivatalos közlemény szerint a GVH maximális bírságot szabott ki az Elf Bar elektromos cigarettát hirdető webáruházra.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kiszabható legmagasabb, csaknem 70 millió forint bírságot szabott ki az Elf Bar terméket árusító szlovákiai webáruházra, mert jogellenesen hirdetett elektronikus cigarettákat a magyar fogyasztóknak – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

 A nemzeti versenyhatóság tavaly nyáron indított vizsgálatot két szlovák céggel szemben miután e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

Az elsőként lezárul vizsgálat megállapította, hogy a Yzer s.r.o. “v likvidácii” – korábbi nevén Vaper s.r.o. – cég a fogyasztókat megtévesztette, mert azt a benyomást keltette, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatók.

A termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak.

A versenyhatóság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a tiszteségtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat – így fiatalokat és kiskorúakat – is célzott, illetve a cég egyértelmű ágazati szabályozási tilalmakat sértett meg, továbbá a termékek komoly egészségügyi kockázatokat okozhatnak.

A jogsértésért a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabtak ki, és megtiltották a cégnek a magatartás folytatását. A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon a fenti termékek internetes forgalmazása, online vásárlása jogellenes.

“A fogyasztók ne dőljenek be a legális kereskedés látszatát keltő webáruházaknak, és ne rendeljenek ilyen termékeket se Magyarországról, se külföldről” – írja a GVH közleményében.

(MTI)