Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Életmentés: egy rendőr őrmester beszámolója

Fotó: Facebook/BRFK l Budapesti Rendőr-főkapitányság
not image

Borbély Fanni

2022. július 25. - 08:39

Ha életmentésről van szó, minden egyes perc számít. Saját tapasztalatairól mesélt Bozsik Zoltán Benjámin r. őrmester, aki 24 évesen már három életmentésen van túl.

Ha életmentésről van szó, minden pillanat számít, ezt pedig a mentősök, a rendőrök és a vízirendőrök tudhatják a legjobban. Habár az életmentők általában pillanatok alatt elvégzik feladatukat, élesben ez hosszú perceknek tűnhet, s bár furcsán hangozhat, de ilyen esetekben a stressz és az adrenalin kifejezetten hasznosak.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Főként azért, mert ha a vízirendőröknek télen, egy csuromvizes 120 kilós magatehetetlen férfit kell kimenteniük a vízből, szükség van egy kis adrenalinra a cselekvéshez. A Budapesti Rendőr-főkapitányság most hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg Bozsik Zoltán Benjámin r. őrmester beszámolóját, aki mindössze 24 évesen már három életmentésen van túl.

“Teljesen kikapcsoltam, akkor semmi másra nem figyeltem, csak a keresésre és a mentésre. Minden bajom volt, vert a szívem, levert a víz, iszonyatosan dolgozott az adrenalin. Az egész őrült gyorsan zajlott, nekem pedig ez volt az első helyzet, amikor valaki tényleg életveszélyben volt. Egy fiatal lány esett bele a vízbe és szerencsére sikerült élve kimentenünk a társammal. Utána pedig, nem tudom így szavakba önteni, de nagyon jó érzés volt, hogy sikerült megmenteni valakit”

– mesélte Zoltán első életmentéséről.

Miután megvolt az első igazi próba, rögtön következett is a második és a harmadik: habár a feladatok nehézsége már jóval könnyebb volt számára, technikailag jelentősen feljebb volt a léc.

“Még télen esett bele a hídról a Dunába egy fiatal srác, aki fotózni akart, de a telefonja kicsúszott a kezéből, és amikor utána kapott, megcsúszott és a vízbe zuhant. Kollégámmal, Lucskai Attila r. főtörzszászlóssal voltam szolgálatba, ő vezette a hajót. Nagyon gyorsan megtaláltuk a srácot, aki ekkor már fuldoklott.

Emlékszem, hogy először teljesen elmerült, semmit nem láttunk belőle, aztán megint feljött a víz tetejére és mielőtt újra elmerült volna, el tudtam kapni a kézfejét és úgy rántottam fel a vízből. Őt akkor, ha nem kapom el, többet már nem jön fel a vízből. Amikor megfogtam, Attila is jött hátra, és beemeltük a hajóba. A srác eszméleténél volt, és valószínűleg szerencséje is volt, hogy úgy érkezett a vízbe, hogy nem ájult el azonnal”

– idézte fel a második életmentést.

A harmadik életmentés pedig egy téli napon történt, ráadásul igen komoly kihívások elé állította a helyzet Zoltánt, hiszen egy legalább 100 kilós magatehetetlen férfit emeltek ki a vízből.

“Egy másik mentés pedig szintén télen volt, egy 16 éves fiút kellett kimentenünk. Akkor is Attilával voltam, itt már eszméletlen állapotban találtuk meg a fiút. Úgy 300 méterről szúrtuk ki a kabátját, ami fent tartotta a víz tetején, így volt esélyünk kimenteni. Nála nehéz dolgunk volt, mert száz kilós lehetett, és a téli ruhái mind megszívták magukat vízzel, de végül őt is sikerült beemelni a hajóba”

– osztotta meg Zoltán.

Bozsik Zoltán Benjámin r. őrmester három éve szerelt fel a BRFK-ra, a tiszthelyettes képzőt Adyligeten végezte, és a kezdetektől fogva a vízirendészekhez szeretett volna kerülni. Az iskola elvégzése után rövid ideig Újpesten és Óbudán szolgált, majd pár hónap után sikerült átkerülnie a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz. A rendőrség mindig is vonzotta Zolit, akinek családjában példák is szép számmal akadtak, hiszen hárman is rendőrök.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.