Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Légzés nélkül is életképesek a biológusok által megalkotott bizarr lények

TÉMÁK:
#genetika
Twenty20
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Olyan ebihalakat sikerült biológiai módosítással kitenyészteniük kutatóknak, amelyek légzés hiányában is képesek voltak életben maradni.

A Ludwig Maximilians Egyetem tudósai fotoszintetikus algákat fecskendeztek az ebihalak bőre alá, melynek révén kialakítottak egy természetes szimbiózist a kétéltűek és a mikroorganizmusok között, így lélegezni tudtak a békaivadékok – adta hírül a The Scientist magazin.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A furcsa kísérletnek komoly orvostudományi jelentősége van, hiszen például agyvérzés esetén előfordulhat, hogy oxigén nélkül marad a szervezet és az idegrendszer legfontosabb szerve, amit ezzel az új technikával pótolni lehet.

A kutatók egészen addig megvonták az ebihalaktól az oxigént, amíg az agyfunkciók teljesen le nem álltak, ezt követően fénysugarakkal bombázták az akváriumukat, melynek hatására aktiválódtak a keringési rendszerükbe bejuttatott algák, és beindult az oxigéntermelés.

A procedúra hatására az ebihalak feléledtek, ismét mozogni kezdtek, ami azt jelenti, hogy a növényi mikrobák révén sikerült életet lehelni az ivadékokba, ez pedig korszakalkotó biológiai felfedezésnek számít.

A tudósok több mint egy évtizede próbálkoznak „istent játszani”, ám az eddigi áttörő eredményekig sikertelenül végződtek a kutatásaik. Ryan Kerney, a Gettysburg Egyetem biológusa a lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, ő maga sem gondolta volna, hogy egyszer realizálódhat a hipotézisük a gyakorlatban is:

Óriási potenciál rejlik a metódusban. Már jó ideje spekuláltunk róla, mi lenne, ha megvalósíthatnánk ezeket a folyamatokat, végül beigazolódtak elméleteink, amire rendkívül büszke vagyok.”