Elérték a településeket az erdőtüzek Törökországban, nő a halálos áldozatok száma

Fotó: Manavgat, 2021. július 30. Tûzoltók és helyi lakosok próbálják megfékezni a lángokat a törökországi Manavgat közelében pusztító erdõtûz helyszínén 2021. július 30-án. Négyre emelkedett Törökországban a bozóttüzek halálos áldozatainak száma. A tûzoltók már harmadik napja küzdenek a lángokkal, amelyek 17 tartományban több mint hatvan helyen csaptak fel. Tucatnyi faluból kiköltöztették a lakosokat és néhány szállodából is a vendégeket meg a személyzetet az Égei- és a Földközi-tenger partján. MTI/AP
not image

Kornis Vivien

2021. július 31. - 23:56

A Törökországot sújtó erdőtüzek halálos áldozatainak száma négyre emelkedett, de Görögországban és Libanonban is több területen felcsaptak a lángok.

Több tucat települést és számos hotelt evakuálni kellett Törökországban a több napja tomboló erdőtüzek miatt. A tűzvész halálos áldozatainak száma négyre emelkedett, az Égei-tenger és a Földközi-tenger partvonalán, valamint a belső területeken több mint 70 helyen csaptak fel a lángok. 

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan elnök közölte, hogy 14 területen még mindig nem sikerült megfékezni a tüzet. Az oltásban orosz, ukrán és azeri repülőgépek siettek a török hatóságok segítségére.

“A repülőgépek érkezése után úgy tűnik, jobbra fordul a helyzet” – mondta el Erdogan egy sajtótájékoztatón pénteken, a déli ima után. 

Bekir Pakdemirli erdőkért, erdészetért felelős miniszter nyilatkozata szerint az ország hat tartományában tomboltak a lángok, és ígéretet tett arra, hogy felelősségre fogják vonni azokat, akik miatt kitörtek a tüzek. 

Erdogan közölte, hogy legalább öt repülőgép, 45 helikopter, több drón és 1080 tűzoltóautó küzd a lángok ellen az országban, összesen 1140 helyszínen. 

Isztambul kormánya elrendelte az erdőkbe való belépési tilalmat elővigyázatosságból, mely augusztus végéig érvényes.

Görögországban 40 területen csaptak fel a lángok az elmúlt néhány napban, melyek terjedését a szél és a szélsőségesen magas hőmérséklet segíti. Kedden egy fenyőerdőt emésztett fel a tűz Athéntól északra, és a lángok megfékezése előtt több mint egy tucat lakóház megsérült.

Libanon északi, hegyvidéki területén szintén kigyulladt egy fenyőerdő. Az oltás során egy tűzoltó életét vesztette, a lángok terjedése miatt számos helyi lakosnak el kellett hagynia otthonát.