Az árstop következménye a boltokat elárasztó olcsó termékek lesznek?

not image

Takács Petra

2022. január 28. - 16:34

Néhány nap múlva megkezdődik a 3 hónapig tartó árstop a boltokban, bár emiatt lehetséges, hogy az érintett termékek esetében a kereskedők csak a legolcsóbb alternatívákat fogják árulni.

A fogyasztóvédelmi hatóság kimondja, hogy nem szükséges ragaszkodni a korábbi beszállítóhoz vagy márkához, egyedül a korábbi mennyiség fenntartása kötelező.

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha hétfőnként átlagban 1 mázsa lisztet értékesített a kereskedő négy beszállítótól, vagy négy márkából, akkor 2022. február 1-től minden hétfőn legalább egy mázsa lisztet kell árusítania, az viszont nem számít, hogy hány és milyen szállítótól.

A Portfolio szerint így könnyen előfordulhat, hogy a boltos a legkisebb bevétel kiesést választja majd, aminek egyik kézenfekvő útja a saját márkás árstoppos termékek kínálatának felhúzása, hiszen a számvetésben a beszerzési ár a döntő, ami október 15 óta jelentősen emelkedett.

A Lidl új logisztikai központot nyitott Ecseren, 413 munkahely jött létre

Így könnyen vezet az út az olcsóbb termékek beszerzéséhez, ennek megfelelően a boltok a korábban is olcsóbbnak számító termékeket árusítják majd az árstop alatt, mivel az eleve drágább termékeken nagyobb veszteséget könyvelnének el, mint az olcsóbbak esetében, a drágábbakat pedig így kivehetik a kínálatból.