Clouds
21 Budapest
Dollár
367,84 Ft
Euró
394,58 Ft
Font
442,23 Ft
Bitcoin
22,993 $

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a nemzeti kereskedelmi szövetség

Fotó: Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én. November 9-én a kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség az élelmiszerárstop kivezetésére kéri Magyarország kormányát a jelenlegi helyzetben.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint nyilvánvaló, hogy az intézkedés nem érte el a célját, és azt ki kell vezetni. Az ATV Híradó a riportja kapcsán azt írja, az árstop okozta nyomás miatt december végén végleg bezárt egy élelmiszerbolt az egyik 19. kerületi áruházban.

Neubauer Katalin az ATV-nek úgy fogalmazott, ez az üzlet a magyar kereskedők egyik zászlóshajója volt. „Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség.” – mondta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

„Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki.”

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szintén megszólalt, aki szerint nagy terhet jelent a kereskedők számára az ársapka, mivel a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Emellett továbbra is nagy az igény az árstopos termékekre, amikből nem egy helyen hiányt véltek felfedezni a vásárlók.

Fodor szerint főként a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben, addig a nagy üzletláncok a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget.