Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Szupergyors elektroneső zúdulhat a Földre

Zhang, et al.
not image

Kulcsár Péter

2022. április 1. - 06:36

Az űridőjárás egyik új összetevőjét figyelték meg kutatók, mégpedig az úgynevezett szupergyors elektronesőt, amely a sugárzási övekből csapódik be az atmoszférába.

Az elektronesők nem új keletűek, és legtöbbször nem is jelentenek különösebb problémát: az elektronok és más töltött részecskék a Föld mágneses mezőjében gyűlnek össze, ide-oda cikázva az északi és a déli pólus között. A napszél és a viharok néhányat közülük elszabadíthatnak, ezáltal lezúdulhatnak a Föld légkörébe, ahol hozzájárulhatnak a sarki fény kialakulásához.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A UCLA kutatói viszont egy teljesen új mechanizmust fedeztek fel, amely az eddig ismertnél nagyobb méretű és intenzitású elektronzáport hoz létre. A jelenség mögött az úgynevezett „whistler-hullámok” állnak, melyek a magnetoszféra plazmáján át tudják szűrni az elektromágneses hullámokat.

Ezek a hullámok képesek a plazmában lévő elektronokat energiával feltölteni, melynek hatására azok felgyorsulnak és kihullanak a sugárzási övekből – az így keletkező zuhatagok sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben mozognak, mint a szokásos elektronesők.

A kutatócsoport a megfigyeléseket az ELFIN nevű mikroműhold-pár segítségével végezte, amelyek alacsony Föld körüli pályán elfoglalt pozíciójukból képesek az elektronesők észlelésére és mérésére.

Mindeközben a NASA THEMIS szatellitjeinek adatai alapján a whistler-hullámokat is mérték, a két adathalmaz kombinálásával pedig egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a két jelenség között.

A szupergyors elektronesőket eddig nem vették figyelembe az űridőjárásra vonatkozó meglévő modellek és előrejelzések, pedig a tudósok szerint fontos lenne szem előtt tartani őket, mert ezek az események megzavarhatják az alacsony pályán keringő műholdakat, károsíthatják az áthaladó űrhajókat, illetve befolyásolhatják az asztronauták egészségét is.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja