Elektromos energiát generál egy hajlítható és nyújtható mágneses eszköz

UCLA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 6. - 03:42

Még akkor is kellő mennyiségű energiát biztosít a piezoleketromos anyag, amikor éppen nedvesség éri.

Az új kütyü magnetoelasztikus generátorból, platinával katalizált szilícium polimermátrixból, valamint nanoszkópikus méretű neodímium-vas-bór ötvözetből álló mágnesből tevődik össze.

A speciális kialakításnak köszönhetően az emberi testre könnyedén felhelyezhető eszköz révén valós időben ellenőrizhetőek a viselő életfunkciói, hála annak a tulajdonságának, hogy hatékony diagnosztikai szenzorként is alkalmazható.

A Kaliforniai Egyetem korszakalkotó találmányával elérhető, hogy háttérbe szoruljon a kényelmetlenségi faktor, amit gyakran a szenzorok hordása közben éreznek a páciensek, így az orvosoknak könnyebben végezhetik el a szükséges vizsgálatokat.

A rugalmasságot úgy sikerült elérniük, hogy négyszer masszívabb fémötvözettel helyettesítették a hagyományos komponenseket, így 4,27 milliamper per négyzetméteres elektromos áramerősséget tudtak biztosítani, ami tízezerszer erősebb, mint a tradicionális technológiák esetén.

Jelenleg a klinikai teszteket végzik a kütyüvel, és ha be tudják bizonyítani az alkalmasságát az orvosi diagnosztikában, könnyen elképzelhető, hogy hasznára válhat a kórházaknak és a magánrendelőknek is a nyújtható mágnesszenzor.