Minden jel arra utal, hogy elektromos autót gyárthat az Apple

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. június 9. - 03:42

Nemrég maga Elon Musk is arról beszélt, hogy nyílt ipari titok, az Apple tervezi saját fejlesztésű elektromos gépjárművét, amiről azonban eddig csupán szivárogtatások révén tudhattunk.

Az Apple korai szakaszban lévő tárgyalásokat folytat a kínai CATL és BYD vállalatokkal a tervezett elektromos autójához szükséges alkatrészek és akkumulátorok disztribúciójáról – írta a Portfolio hírportál.

A lap értesülései szerint a megbeszélések még jelenleg is zajlanak, és egyelőre nem világos, hogy a CATL-lel vagy a BYD-vel egyáltalán létrejöhet-e a megállapodás, bár jó úton haladnak afelé, hogy mindkét fél elégedett legyen a szerződéssel.

A CATL a Teslán kívül nagyobb autógyártóknak is szállít, azonban az USA és Kína közötti diplomáciai feszültségek, illetve a kiadásokkal kapcsolatos aggályok miatt nem szeretnének amerikai gyárakat építeni. Az egyelőre kérdéses, hogy a cupertinóiak tárgyalnak-e másokkal is, vagy csupán a kínai cégeket célozták meg első körben.

Az Apple már dolgozik az önvezető technológián, és 2024-et tűzte ki célul egy személyautó gyártására.

Az ügyet ismerő személyek korábban azt mondták, hogy az Apple tervezett elektromos autója saját, áttörést jelentő akkumulátortechnológián alapulhat. Nem volt azonnal világos, hogy a CATL-lel és a BYD-vel folytatott tárgyalások az Apple saját technológiájáról vagy terveiről szóltak-e – olvasható a tudósításban.

A CATL egyébként egy vadonatúj autóipari akkumulátorüzemet tervez Sanghajban, ami végül a Tesla kínai gyárparkjának közelében épülne fel.