Globális elektromágneses támadásra készül Kína

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 13:48

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint teljesen védtelen helyzetbe kerültek, ugyanis nincs válaszlépésük arra, ha Kína esetlegesen bevetné a műholdakat és kommunikációs eszközöket blokkoló geomágneses fegyvereit.

A Task Force on National and Homeland Security vezérigazgatója úgy gondolja, hogy valós veszély az Egyesült Államokra egy EMP-támadás, hiszen meg tudja bénítani az ország kommunikációs, közlekedési, ivóvíz-ellátási, illetve élelmezési hálózatát. Ezen felül egy ilyen támadást valószínűleg más eszközökkel, például kibertámadásokkal vagy fizikális szabotázzsal együtt alkalmaznának Amerika riválisai – olvasható a Portfolio riportjában.

Peter Vincent Pry közölte, Kínának már vannak EMP-fegyverei, a napokban pedig kiderült, hogy ilyen szerkezeteket célba tudnak juttatni kivédhetetlennek számító hiperszonikus rakétákkal is.

A University of Missouri-Kansas City professzora, Plamen Doynov hozzátette, hiába nem jár véráldozattal egy EMP-támadás, pusztán az, ha nincs áramellátás Amerikában, a lakosság 90 százalékára nézve halálos veszélyt jelent egy éven belül.

Doynov szerint még egy kevésbé fejlett ország, mint például Észak-Korea is könnyedén használni tudja ezt a fajta technológiát, hiszen még az elavultabb hordozórakétákkal is célba érhetnek az elektromágneses zavaróeszközök.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A Pentagon információi szerint Kína jelentős erőfeszítést fektetett EMP-csapásmérő képességeinek fejlesztésébe az elmúlt években, bár azt nem tudni, pontosan mennyi töltettel rendelkezhetnek.