Egyre többen elégedetlenek a lezárásokkal Európában

MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 2. - 16:51

Amíg Japánban az olimpia lefújásáért tüntettek, addig Franciaországban és Németországban a járvány megfékezése elleni intézkedésekkel szemben demonstrálók tízezrei vonultak az utcára.

A német hatóságok szűrőpróbaszerűen ellenőrzik a vakációról hazatérő állampolgárokat az osztrák határ mentén, így akarják meggátolni, hogy a turisták behurcolják a delta variánst a nyaralóhelyekről – olvasható az ATV riportjában.

Visszaállítottuk a határellenőrzést, megnézzük, hogy az embereket beoltották-e, vagy van-e negatív tesztjük, illetve átestek-e a Covidon” – mondta Yvonne Oppermann, a helyi rendőrség szóvivője hozzátéve, hogy aki egyiket sem tudja felmutatni, azt helyben letesztelik.

Franciaországban sorozatban már a harmadik hétvégén tüntettek Emmanuel Macron rendelete ellen, melynek értelmében sok helyre kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet bejutni, így gyakorlatilag kötelezővé tette a koronavírus-oltást.

Én még soha életemben nem tüntettem, de most veszélybe került a szabadságunk. Hihetetlen, hogy a társadalom szegregálódik egy olyan országban, amely az emberi jogok élharcosa” – magyarázta az egyik demonstráló.

Macron egyébként újabb óvintézkedéseket jelentett be, miközben az országban szakértők szerint már a negyedik járványhullám van jelen. A rendelet értelmében az éttermekbe, bárokba, kórházakba csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni, az egészségügyi dolgozóknak pedig kötelező beoltatni magukat.

Tokióban ismét az olimpia lefújását követelték tüntetők, miután a japán fővárosban rekordot döntött az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma.

Az olimpiára fordított pénzt az egészségügyi dolgozókra kellene költeni, akik a kórházakban tartják a frontot, vagy ránk, diákokra, akiknek rendkívül magas a tandíja” – mondta az egyik helyi főiskolai hallgató.