El Chapo felesége bűnösnek vallotta magát a bíróságon

Emma Coronel Aispuro, Joaquín „El Chapo” Guzmán mexikói drogbáró felesége érkezik a férje büntetőperében hozott ítélet kihirdetésére egy New York-i bíróságra 2019. július 17-én. A bíróság életfogytig és további 30 évig tartó szabadságvesztésre ítélte a Köpcös (El Chapo) ragadványnéven ismert 62 éves bűnözőt, aki az egyik legnagyobb mexikói kábítószer-maffiát, a sinaloait vezette. MTI/EPA/Peter Foley
not image

Borbély Fanni

2021.június.10 - 17:28

Az ügyészek szerint az amerikai születésű szépségkirálynő kulcsszerepet játszott Guzman 2015-ös szökésében a mexikói börtönből.

A mexikói drogbáró, Joaquin “El Chapo” Guzman felesége, Emma Coronel Aispuro a mai napon állt bíróság elé, miután azzal vádolják, hogy segített férjének egy kiterjedt drogbirodalom irányításában. Az amerikai születésű szépségkirálynő csütörtökön jelent meg egy washingtoni szövetségi kerületi bíróságon, hogy a bírósági feljegyzések szerint nemzetközi kábítószer-kereskedelem vádjával vallomást tegyen.

Azzal is vádolják, hogy segített kitervelni férje 2015-ös szökését egy mexikói börtönből, valamint segített egy újabb szökés megtervezésében, miután a férjét 2016-ban újra elfogták. Korábban ártatlannak vallotta magát, miután egy egyrendbeli bűnvádi feljelentésben kokain, metamfetamin, heroin és marihuána amerikai terjesztésére irányuló összeesküvéssel vádolták. Férje pere során kezdetben úgy tűnt, hogy nincs szerepe a bűnszervezetben, azonban idén februárban letartóztatták a virginiai Dulles nemzetközi repülőtéren.

A tárgyalás kezdetén Contreras bíró megkérdezte:

“Úgy tudom, hogy Ms. Coronel Aispuro ma bűnösnek kívánja vallani magát, igaz ez?”

Az ügyvédje, Jeff Lichtman azt mondta: “Igen.”

Emma Coronel Aispuro lemondott az esküdtszéki tárgyaláshoz való jogáról és a vádak esetleges megfellebbezéséről, mielőtt bűnösnek vallotta volna magát.

“Összefoglalva, ha bűnösnek vallja magát ebben az ügyben, és elfogadom a bűnösségi nyilatkozatát, akkor lemond mindazokról a jogokról, amelyeket az imént elmagyaráztam, mert nem lesz tárgyalás, és valószínűleg nem lesz fellebbezés sem… megértette ezt?”

– kérdezte Rudolph Contreras bíró Coronel Aispurót.

A nő a kérdésre igennel válaszolt.

Az amerikai ügyészek ismertették az El Chapo felesége elleni vádakat a vádalku előtt. Anthony Nardozzi amerikai ügyészt arra kérte a bíró, hogy ismertesse a kormány vádjait Emma Coronel Aispuroval szemben, mielőtt a nő bűnösnek vallja magát, amely szerint részt vett a nagyszabású kábítószer-kereskedelemben.

Az ügyben Coronel Aispuro a férje, El Chapo tulajdonában lévő “ellenőrzött kereskedelmi és lakóingatlanokat” is használta. Azzal is megvádolták, hogy ezekből az ingatlanokból bérbeadással szerzett jövedelmet. Nardozzi azt mondta, hogy Coronel Aispuro megsértette a “Kingpin Act-et”, mivel az Egyesült Államok állampolgára, amely megtiltja, hogy az emberek “pénzügyi összefonódást” folytassanak egy szankcionált kábítószer-kereskedővel.

A nőt azzal is vádolták, hogy 2015-ben fiai segítségével segített férjének egy alagúton keresztül megszökni a mexikói börtönből.

“A kormány a tájékoztatásban szereplő három vádpont mindegyikét többféle módon bizonyítaná. Ezek közé tartozna a tanúvallomások, a bűnüldözési nyomozás során keletkezett bizonyítékok és egyéb eszközök”

– mondta Nardozzi.

Ezek után a 31 éves Emma Coronel Aispuro bűnösnek vallotta magát a férje Sinaloa-kartellben való részvételével kapcsolatos vádakban. Három vádpontban vallotta magát bűnösnek: kokain, metamfetamin, heroin és marihuána Egyesült Államokba történő behozatalára irányuló összeesküvés; pénzmosásra irányuló összeesküvés; valamint egy kijelölt kábítószer-kereskedő tranzakcióiban és ügyleteiben vagy ingatlanüzleteiben való részvétel.