Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Orbán rendkívüli bejelentése: ma éjféltől életbe lép a háborús veszélyhelyzet Magyarországon

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Borbély Fanni

2022. május 24. - 17:34

A miniszterelnök egy videóban tette meg a rendkívüli bejelentést.

Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy videót, melyben a frissen megalakult kormány kapcsán ejtett pár szót. Kijelentette, a ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját, s úgy fogalmazott, “egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik”.

Úgy folytatta, a szomszédunkban egy olyan háború zajlik, melynek még senki sem látja a végét, s meglátása szerint ez a háború “folyamatos veszélyt jelent Magyarországra”, kockára teszi a fizikai bátorságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.

Rámutatott, a kormány látja, hogy a háború és a brüsszeli szankciók “hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek”. Kijelentette, a világ egy gazdasági válság küszöbén áll, majd megismételte, hogy meglátása szerint Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát.

Álláspontja szerint ehhez “mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség”, ezért a kormány “az Alaptörvényben biztosított jogával élve” ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. Orbán kijelentette, a járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan “ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat”. Végül hozzátette, szerdán további tájékoztatás érkezik részéről a kormány első döntéseiről a háborús veszélyhelyzet kapcsán.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.