Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Egységes fellépésre van szükség a fuvarozói szektorban

Twenty20

Bense Róbert

2022. április 8. - 18:11

Az ársapka megszűnésével nehéz helyzetbe kerültek a fuvarcégek.

Az új szabályok szinte sokkolták az ágazatot, a szállítmányozó cégek számára pedig az áremelkedés maradt az egyetlen út, miután piaci áron kénytelenek üzemanyagot vásárolni – írta meg a trans.info.

Happ Olivér, a Happ fuvarozó és Szállítmányozó Kft. ügyvezető igazgatója sajtóközleményben sürgette az egységes döntést az áremelésről, azonban a helyzetet nehezíti, hogy míg az állam gyorsan életbe tudja léptetni a határozatait, addig a fuvarozók esetében számos szempontot figyelembe kell venni, hogy a többségnek megfelelő lépés születhessen.

„Egyik pillanatról a másikra változott meg a helyzet, amikor megtörtént a bejelentés, hogy teherautók nem tankolhatnak üzemanyag-ársapkával a kutakon. A költségek minden fuvarozónál emelkedtek, így nem maradt más megoldás, mint a lehető leghamarabb be kell építeni az árakat, és ezt tanácsoljuk a többi fuvarozó cég számára is” – mondta Happ Olivér, aki szerint most kiemelten fontos, hogy egységesen lépjenek fel a piacon.”

„20 százalékos áremelést kezdeményeztünk az ügyfeleinknél, mert ez az üzemanyag áremelkedés az összköltségünkben éppen 20 százalékos növekedést jelentett. Szerencsére az a visszajelzés a piacról, hogy az ügyfelek ezt elfogadják, hiszen mindenki látja, hallja a hírekben, hogy mi a helyzet. Az infláció és az orosz–ukrán háború együttesen eredményezte ezt” – tette hozzá.

„Nálunk ez egy mesterségesen generált árstop volt, de ha megnézzük az árakat a környező országokban, akkor még magasabb üzemanyagárakat tapasztalunk. Ezért is volt itthon üzemanyaghiány, mert a tranzitforgalom is itt tankolt nálunk, és ennek most mi vagyunk a kárvallottjai. Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy az árak nem lesznek alacsonyabbak, sőt, a háború még változtathat ezen, és még akár drágulhat is, de az olajár esésére nem lehet számítani.”

„Megoldás lehet – és ez sok vevőnknél bevezettük – az üzemanyagár klauzula. Ez azt jelenti, hogy megállapítunk egy fuvardíjat, függetlenül az üzemagyagártól és egy heti üzemanyagár-töltő modell segítségével minden héten korrigáljuk az üzemanyagár mozgásával a megállapított fuvardíjat. Ezt mindenkinek ajánljuk a gazdaságban, mert egy kétoldalú védelmet nyújt.”