Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Egyre több vállalat jön ki a moratóriumból

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László
not image

Nagy Noel

2021. május 13. - 02:54

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a vállalatok jó része, amely igénybe vette a hiteltörlesztési moratóriumot, kijön alóla a gazdasági helyzet normalizálódására való tekintettel.

Az MNB-felmérés szerint a tavalyi májusi helyzethez képest ötödével csökkent a hiteltörlesztési moratóriumot igénybe vevő aránya, február végére már csak a cégek 35 százaléka élt ezzel a lehetőséggel – írja a Világgazdaság alapján az Index.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A felmérés szerint a válaszadó cégek mintegy 40 százaléka a dolgozók bérének biztosítására használta fel a megmaradt törlesztőrészleteket, hasonló arányban pedig egyéb likviditási gondokat orvosoltak velük.

A válaszadók negyede továbbá fejlesztéseket végzett el a be nem fizetett részletekről, szintén negyedük pedig tartalékképzésre fordították ezt az összeget. A felmérés rámutat: 2020 december végéig 1100 milliárd forint maradt így a vállalatoknál, a második szakaszban pedig 4-500 milliárd.

A beszámoló szerint ugyanakkor a céges ügyfelek ötöde úgy maradt a moratóriumban, hogy egyébként a tavalyi évben nőtt az árbevételük, de nagyon sok már az év elején visszatértek a törlesztéshez.