Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Egyre több magyar diák választja a külföldi felsőoktatási intézményeket

Fotó: unsplash

Bense Róbert

2022. október 20. - 21:11

Csaknem 16 ezer hallgató tanul valamelyik külföldi egyetemen, még tovább nőhet a számuk az elkövetkezendő időszakban.

Csak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának tanulói közül minden harmadik döntött úgy, hogy külföldön folytatja tanulmányait. A legnépszerűbb célok Nyugat-Európa, vagy az Egyesült Államok.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Akad olyan magyar iskola is, ahol a hallgatók fele külföldre megy, Ausztriában 7,6%-kal, Németorszában 9, Hollandiában pedig 34%-kal nőtt a magyar hallgatók aránya, Nagy-Britanniát viszont kevesebben választják a brexit után.

Egyre csak nő az arány

Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője elmondta, hogy a 2016-os tanévhez képest 2021/22-ben 20%-kal több a külföldön tanuló hallgatók száma, éves szinten pedig 4-5%-kal nő az arányuk – írta meg a napi.hu.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból tavaly 45 végzős ment külföldre, az előző tanévben 54-en jelentkeztek az iskolába. Horn György, a gimnázium pedagógiai vezetője elmondta, hogy ez egy nyomasztó arány, az elmúlt 7-8 év legrosszabb trendje.

Elmondta, hogy az AKG-ban 72-en végeztek tavaly, közülük több mint negyvenen járnak holland egyetemre, Svájban és Franciaországban is többen tanulnak tovább. Horn szerint nem biztos, hogy „össze tudna szedni” húsz gyereket, akik itthon maradtak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.