Egyre több csecsemő kerül kórházba koronavírus-fertőzés miatt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.április.12 - 12:21

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója elmondta, bár kisebb a covid-betegek aránya a gyerekeknél a felnőttekhez képest, manapság már a pár hónapos kisbabák is érintettek lehetnek.

Fekete Ferenc a növekedés.hu hírportálnak adott interjújában közölte, amíg a felnőttekre jellemző fő tünet a tüdőgyulladás okozta láz, valamint a hányás és hasmenés volt, addig a gyerekeknél egyre több esetben figyeltek meg sokszervi gyulladást.

Erre a rendellenességre az a jellemző, hogy enyhén vagy észrevétlenül zajlik le fiatalkorúaknál a fertőzés, majd 2-4 hét múlva hirtelen súlyos állapotba kerülnek a szervezetben csendesen lezajló citokin vihar miatt.

Csecsemőknél vezető tünet a magas láz, hasi fájdalmak, hasmenés, de gyakoriak a bőrtünetek, illetve a száraz kötőhártyagyulladás, továbbá sokkos állapot is kialakulhat, ami mellé keringési elégtelenség társulhat.

Fekete Ferenc hozzátette, a harmadik hullámban gyökeresen megváltozott a kórokozó, a kórházba kerültek között vannak csecsemők, kéthetes, hathetes, 3 hónapos páciensek is, de leginkább kiskamasz kortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek.

Egyelőre nem tudják, pontosan milyen hosszú távú hatásai lehetnek a sokszervi gyulladásoknak. Az orvosigazgató szerint még szakirodalom is kevés született ebben a tárgykörben, ami van, az arról szól, hogy talán nem nagyon maradandóak az elváltozások.

Ami biztos, hogy azok a gyerekek, akiknél sokszervi gyulladás alakult ki, nem sportolhatnak egy ideig, még testnevelésórán sem vehetnek részt, ez egyébként például az amerikai ajánlás is.