Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kidobált maszkok és kesztyűk az óceán élővilágára

not image

Nagy Noel

2020. április 23. - 08:34

A koronavírus-járvány eddig nagyon változó hatással van a környezetünkre: míg a légszennyezettség világszerte csökkenő tendenciát mutat, addig a strandokon, a vizekben és az utcákon egyre több szemetet, főként egészségügyi védőfelszereléseket lehet találni.

A kidobált arcmaszkok és kesztyűk nem csak a környezetünkre vannak pusztító hatással, hanem ennél is nagyobb kockázatot okoz annak lehetősége, hogy valaki megtalálja és használja ezeket, ugyanis hatalmas a fertőzés veszélye.

Amellett, hogy jelentős közegészségügyi kockázatot hordoz magában, többen arra is figyelmeztetnek, hogy ezek az orvosi védőfelszerelések nem lebomló anyagokból készülnek, így rendkívül káros hatással lehetnek az óceáni és tengeri élet számára, ha az ökoszisztémába bekerül.

Maria Algarra, a Clean This Beach Up alapítója az egyik első ember, aki megpróbálja felhívni erre a problémára a figyelmet, ezért elindította a #TheGloveChallenge nevű kampányt. A kampány lényegében arról szól, hogy ezzel a hashtaggel posztoljon ki mindenki egy képet, amin megörökíti, ha ilyen szemetet talált, ezek segítségével pedig fel tudják majd hívni a figyelmet a probléma súlyára.

Algarra az Independentnek nyilatkozva árulta el, hogy csak azon a környéken, ahol lakik, tucatszámra talált gumikesztyűket, valamint már több mint 1200 fényképet küldtek neki a világ körül ugyanerről a jelenségről. Állítása szerint a fotókon körülbelül 1800 kidobott kesztyűt számolt össze.

Azt is megerősítette, hogy az óceáni és szárazföldi életre való potenciálisan káros hatása mellett rendkívül nagy közegészségügyi kockázatot hordoz magában a hasonló védőfelszerelések eldobálása, példának okáért, ha egy bevásárlóközpontban a vásárlók a kosárban hagyják, és azt valaki felelőtlenül magához veszi.

A környezeti problémáról hozzátette, mivel ezek a műanyagok nem bomlanak le teljesen, hanem sok, kicsi mikro-műanyag darabkára esik szét, ha bejut a különböző ökoszisztémákba, akkor az élővilág körében visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A kampány célja tehát egyrészt az oktatás, hogy az emberek tudomást szerezzenek a problémáról, valamint annak súlyos kockázatairól, továbbá el akarják érni, hogy legalább néhányan legyenek környezettudatosabbak, és megfelelő módon helyezzék el a már nem használt védőfelszereléseket.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk korábban, Hongkongban jelenleg hatalmas gondot okoz ez a jelenség: az OceanAsia környezetvédelmi csoport ismertette korábban, hogy több száz egészségügyi maszkot találtak Hongkong környéki vizekben, amelyek vélhetően a járvány kirobbanási helyéről, Kínából származnak.

A növekvő probléma kezelésére már a WHO is kiadott egy iránymutatást, amiben azt tanácsolják, hogy a használatot követően rögtön egy zárt kukába kell elhelyezni a védőfelszereléseket, ezután pedig szappannal, vagy alkohol alapú kézfertőtlenítővel alaposan kezet kell mosni.

További cikkünk a témában:

https://liner.hu/elszaporodtak-a-pandemia-alatt-az-egyszer-hasznalatos-muanyag-hulladekok/