Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Egyre nagyobb a puccsveszély Örményországban, a miniszterelnök lépett

Jereván, 2021. március 9. Rendõrök a Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelõ kormányellenes tüntetésen Jerevánban 2021. március 9-én. Az örmény ellenzék és támogatóik 2020 novembere óta követelik a miniszterelnök lemondását, mióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tûzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében. Az ellenzék õt tartja felelõsnek az Örményországot sújtó gazdasági és társadalmi problémákért is. MTI/EPA/Narek Alekszanjan
not image

Nagy Noel

2021. március 13. - 15:26

Nikol Pashinyan, Örményország miniszterelnöke hivatalos közleményben tudatta, hogy felmenti szolgálatai alól az ország katonai vezetőjét, Onik Gasparyant.

Pashinyan hatalmas nyomás alatt van a katonaság részéről, miután elvesztették a halálos konfliktust a nagy rivális Azerbajdzsánnal szemben Hegyi-Karabahban – írja a Deutsche Welle. A katonaság azt követeli, hogy a miniszterelnök mondjon le, Pashinyan azonban puccskísérletnek aposztrofálta a követelést, és lemondatta a hadsereg vezetőjét.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A miniszterelnök nem hajlandó lemondani posztjáról, az Azerbajdzsán elleni vereség miatt azonban elkezdett fogyni körülötte a levegő Jerevánban. Pashinyan az orosz gyártású Iszkander rakétákat hibáztatja a vereségért, állítása szerint hatástalannak bizonyultak.

A miniszterelnök állítását hevesen elkezdte vitatni a katonaság, különösen a hadsereg helyettes vezetője, akit Pashinyan nemes egyszerűséggel kirúgott. Ezt követően Gasparyan és még 40 vezető beosztású katonai tisztviselő elkezdte követelni a miniszterelnök lemondását.

Február végén Pashinyan már megpróbálta egyszer eltávolítani Gasparyant, ám akkor ezt Armen Sarkissian elnök megvétózta. Pashinyan tett egy második kísérletet is, és ezúttal sikerrel járt a katonai vezető eltávolításában.

A miniszterelnök ellenzéke és a hívei is már elégedetlenek, ugyanis Örményországban különösen érzékeny téma az örmények lakta Hegyi-Karabah feletti de facto irányítás, amely a konfliktust követően szinte kizárólag Azerbajdzsánhoz került.