Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Egyre kevésbé bíznak az oroszok Putyinban, a látszat viszont mást sugall

Oroszország, 2022. december 17. Valerij Geraszimov orosz vezérkari fõnök (b) jelentést tesz Vlagyimir Putyin orosz államfõnek az orosz haditanácsnak az ukrajnai háborúról tartott ülésén egy meg nem nevezett oroszországi helyszínen 2022. december 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A Kreml kompetens háborús vezetőnek próbálja beállítani az elnököt, aki kapcsolódik a népéhez.

Az orosz vezetés továbbra is azon van, hogy nyilvános megjelenésekkel erősítse a Vlagyimir Putyin iránti bizalmat, ami azt a látszatot kelti, mintha személyes kapcsolatban állna Oroszország népével – állítja az amerikai Institute for the Study of War intézet.

Ám nagyon úgy tűnik, hogy hiába minden erőfeszítés, a közvélemény bizalma az orosz elnök iránt csökkenőben van, mely mögött az elhúzódó háború és a mozgósítás, valamint a súlyos emberveszteségek állnak.

AZ ISW szerint az, hogy az elnök meglátogatta a orosz katonai művelet főhadiszállását, kísérlet lehetett arra, hogy Putyint “kompetens háborús vezetőként” mutassák be, és “rehabilitálja az orosz védelmi minisztérium imázsát”.

“A Kreml valószínűleg azért hozta nyilvánosságra a találkozót, hogy Putyint úgy mutassa be, mint aki alaposan részt vesz az ukrajnai háború tervezésében és végrehajtásában, miután az ultranacionalista háborúpárti közösség szereplői a közelmúltban élesen bírálták a háborús erőfeszítések vezetésében betöltött szerepét” – írták.

A kritikák ugyanakkor így is egyre csak szaporodnak Putyin körül, mind a háborúpártiak, mind az azt ellenzők körében, a Kreml minden igyekezete ellenére – számolt be róla a Sky News.