Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Egyre égetőbb kérdés a gyermekek helyzete az USA-Mexikó határon

Fotó: Flickr/Wonderlane
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egyesült Államok és Mexikó határán, a túlzsúfolt kormányzati sátrakban elhelyezett gyermekek azt mondják, hogy napok óta nem tudtak zuhanyozni, és kapcsolatba sem léphettek szüleikkel – állítják a héten velük interjút készítő jogászok.

Leecia Welch, a központ érdekképviseleti és gyermekjóléti igazgatója szerint a héten az Országos Ifjúsági Jogi Központ ügyvédei körülbelül egy tucat gyermekkel beszéltek a texasi Donnában. A gyerekek rettegtek, sírtak és aggódtak amiatt, hogy nem tudnak beszélni családtagjaikkal – mondta Welch. Egyesek szerint napok óta nem láttak napfényt, mások szerint ha szerencséjük van, néhány naponta 20 percre kimehetnek a szabadba.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

„Donna gyorsan humanitárius válságba fulladhat, és bár tisztában vagyunk azzal, hogy az új kormány örökölte ezt a katasztrófát, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire sürgős a helyzet a kísérő nélküli fiatalok növekvő számával. Számos elkeseredett gyermekkel beszélgettünk, akik nem értik, miért nem tudnak beszélni szüleikkel”

fogalmazott Welch a CNN-nek.

Ezek az ijesztő fejlemények aggodalomra adnak okot a vám- és határvédelmi (CBP) őrizetben lévő gyermekek egyre növekvő száma miatt. A hét elején a CNN arról számolt be, hogy az ügynökség őrizetében jelenleg több mint 3700 kísérő nélküli migráns gyermek van, mely rekord magas létszám. Alejandro Mayorkas, a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) titkára szombaton bejelentette, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi ügynökséget arra utasítja, támogassák a határon átjutott, kísérő nélküli kiskorúak 90 napos menedékjogát.

A hét elején egy DHS-tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a donna-i létesítmény „jelentősen túlzsúfolt”, és leírta azokat a körülményeket, amelyeket a tisztviselők tapasztaltak, amikor a múlt hétvégén ellátogattak a határra. Az összes ügyvéd által megkérdezett gyermeket egy donnai ideiglenes sátrakban szállásolták el, ám mivel a határőrség nem alkalmas gyermekek számára, céljuk, hogy az összes kísérő nélküli gyermeket a lehető leghamarabb, a törvényi előírásokkal összhangban átszállítsák a határon.

Az ügyvédi csoport engedélyt kapott a gyermekekkel való beszélgetésre, ugyanis figyelemmel kísérik, hogy a kormány betartja-e a Flores-i egyezményt – egy 1997-es megállapodást –, mely korlátozza azt az időtartamot és feltételeket, amelyek mellett az amerikai tisztviselők visszatarthatják a bevándorló gyermekeket. Welch szerint az ügyvédek beléphettek az ügyvédek számára kijelölt területre, de nem látogathatták meg személyesen azokat a területeket, ahol gyermekeket szállásoltak el. Az ügyvédek elmondása szerint a nyilvántartásban 100 oldalon át sorolták a 10 évnél fiatalabb gyermekeket, mely rekordnak számít a határon.

Welch szerint a létesítmény higiéniája is aggodalomra ad okot, ugyanis néhány gyermek körülbelül hetente egyszer zuhanyozik, és néha elfogy a szappan, csak sampon áll rendelkezésükre, egy gyermek pedig azt mondta Welchnek, hogy hat napja nem zuhanyozott. Az elmúlt napokban a HHS őrizetében lévő gyermekek száma megemelkedett, ami azt jelzi, hogy a határőrség fokozatosan növeli az Egyesült Államok és Mexikó határát egyedül átlépő gyermekek számát, majd átviszik őket a határőrség létesítményeiből és menedékházakba, ahol gondozni tudják őket. Jelenleg megközelítőleg 8800 kísérő nélküli gyermek van a HHS őrizetében, szemben a múlt héttel, amikor a számok 7700 fő körül mozogtak.