Egyre csak terjed a brit variáns Magyarországon, a brazil és a dél-afrikai verzió nincs jelen

not image

A T-800-as

2021.február.22 - 11:50

Müller Cecília, országos tisztifőorvos megerősítette, hogy már közel 380 esetben azonosították Magyarországon a brit variánst, ami sokkal gyorsabban képes terjedni, mint az elődje.

Müller az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a brit mutáns vírusról is ejtett néhány szót, és kiderült, hogy azt már összesen 378 esetben detektálták. Ezen esetek közül mindössze 10 volt összeköthető utazással.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a többi beteg Magyarországon fertőződött meg, tehát már egy közösségi fertőzésről beszélhetünk. Jó hír, hogy a brit variáns ellen minden olyan vakcina hatékony, ami Magyarországon elérhető, beleértve a kínai oltóanyagot is.

Szintén a jobb hírek közé tartozik, hogy még mindig nem detektálták a brazil és a dél-afrikai mutánst, ami még nagyobb problémát képes okozni. A jelenlegi rosszabb számok elsősorban a brit variációnak tudhatóak be, emiatt is fontosak az oltások.

Immunrendszert erősítő kampányt indított a vöröskereszt és a dietetikusok szövetsége

A következő két hétben több oltást fognak beadni Magyarországon, mint eddig összesen, így ez egy igen nagy ugrás lesz az immunizálási folyamatban. Kiderült az is, hogy 34 esetben állapítottak meg olyan variánst, amik járványügyi szempontból nem bírnak különös jelentőséggel.