Dollár
429,62 Ft
Euró
421,04 Ft
Font
476,35 Ft
Bitcoin
19,324 $
Fotó: Twenty20

Egyre csak emelkedik a hőségnapok száma Magyarországon, súlyos következményekkel jár a forróság

Szerző: Bense Róbert

A tartós kánikula sokkal több, mint egy kellemetlen időjárási tényező.

Bense Róbert

2022. július. 4 - 16:13

Napok óta elviselhetetlen hőség uralkodik Magyarországon, ami szinte minden szabadtéri tennivalót gyötrelemmé változtat, ám ami még ennél is nagyobb gond, hogy a fiataloktól az idősekig mindenkit megvisel, és sokak számára végzetes következményekkel jár.

Soron kívül Muri Enikőnek annyit sem ér Hódi Pamela, mint egy üres szemeteszsák

Sokszor halljuk, hogy „bezzeg régen nem voltak ilyen melegek”, ami ugyan túlzás, hiszen elég csak megnézni a melegrekordokat – némelyik esetben több évtizedes maximumokat is láthatunk. Abból a szempontból viszont van igazság benne, hogy a forró napok száma – ha hullámzó jelleggel is, de – folyamatos növekedést mutat.

A KSH adatai ugyan a fővárosra korlátozódnak, de Budapesten is egyértelműen látszik a növekvő tendencia, ami az elmúlt 120 év hőségnapjait veszi figyelembe 1900-tól 2020-ig. Egészen elképesztő, hogy az átlag 4 fővárosi hőségnaptól mostanra 20-ig jutottunk, ezzel együtt pedig természetesen a fagyos napok száma is csökkenőben van.

Habár a budapesti adatok is súlyosak, a dél-alföldi régióban még ennél is rosszabb a helyzet, rendszerint ugyanis itt reked meg a leghosszabb ideig a forróság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorában pedig jól látszik, hogy Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Bács-Kiskun megye településein is számos alkalommal rögzítettek rekordmeleget.

Fotó: Twenty20

A hőség, amellett, hogy kellemetlen mellékhatásokkal jár, az életminőséget is jelentősen rontja. Legyen szó a mentális állapotról, a kipihentségről, vagy éppen a koncentrációról. Ezek a kánikula elmúltával legtöbbször normalizálódnak, vannak azonban olyan egészségügyi gondok, melyek mellett kimondottan veszélyesek a tartós forróságot hozó időszakok.

Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, melyek tünetei felerősödhetnek a hőségnapokon. Az ingadozó vérnyomás és a magas pulzus problémája az enyhétől egészen az életveszélyes helyzetekig fokozódhat, ami a többlethalálozás statisztikáiban is meglátszik.

A novekedes.hu elemző cikkében a 2015-ös nyarat hozta fel példaként, amikor öt hőhullám sújtotta az országot, ami összesen 34 hőségnapot eredményezett. Ezekben az időszakokban 17%-kal emelkedett meg a többlethalálozás, amely 1740 ember idő előtti halálához vezetett. Ennél magasabb számot azóta sem regisztráltak.

Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése azonban még ennél is vészjóslóbb: 2050-ig megkétszereződhet a hőhullámok száma, ami 150%-kal növelheti meg a többlethalálozást az országban.