Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Több mint egymilliárd dollárt csalt ki befektetőitől egy kínai milliárdos

Fotó: Unsplash/Giorgio Trovato
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Letartóztatták a kínai milliárdost, aki a vád szerint több mint egymilliárd dollárt csalt ki a befektetőktől.

A CNN jelentése szerint szerdán csalás vádjával letartóztatták Guo Wengui kínai milliárdost, akit azzal vádolnak, hogy több ezer követőjétől több mint egymilliárd dollárt csalt ki, bonyolult befektetési sémákkal. A milliárdos a kínai kormány egyik leghangosabb bírálója, ezért Manhattenben él száműzetésben.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Guót szerda reggel vették őrizetbe New Yorkban, azzal a váddal, hogy becsapta a befektetőket és pénzüket eltulajdonította többek között a médiavállalata, a GTV Media Group, a Himalaya Farm Alliance elnevezésű mezőgazdasági hitelprogramja és a Himalaya Coin nevű kriptovaluta segítségével.

Az ügyészek szerint ahelyett, hogy a pénzt úgy használta volna fel, ahogyan azt a potenciális befektetőknek ígérte, Guo egy fedezeti alapba való befektetésre irányította a pénzt, hogy a GTV és egy rokona javára fektesse be. A vád szerint a férfi ebből fedezte 37 millió dolláros luxusjachtja, egy New Jersey-i kúriája, valamint egy 4,4 millió dollár értékű, egyedi építésű Bugatti sportkocsi fenntartási költségeit.

Egy, az ügyet ismerő személy a CNN-nek nyilatkozva elárulta, miközben az FBI nyomozói a férfi lakását kutatták át, tűz ütött ki az ingatlanban. Az amerikai ügyészség szóvivője, Nicholas Biase a tűzeset kapcsán megosztotta, vizsgálják a lángok kialakulásának okát.

A milliárdos azt használta ki, hogy tudta, nagyon sokan vélekednek hasonlóképpen, mint ő, továbbá két nonprofit szervezet, a Rule of Law Foundation és a Rule of Law Society társalapítója is volt, melyeket az ügyészek szerint szintén arra használt fel, hogy olyan befektetőket vonzzon magához, akik hittek benne és elképzeléseiben.