Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Egykori rab az iráni börtönökről: „mintha a purgatóriumban lennél”

TÉMÁK:
#Irán
Fotó: Tűzoltóautó a teheráni Evin börtön egyik leégett épülete előtt 2022. október 15-én. Az IRNA iráni hírügynökség tájékoztatása szerint a tűzvészben négy elítélt életét vesztette, 61 megsebesült. MTI/EPA/IRNA
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A fogvatartott nőknek számos nehézségekkel kell szembenézniük nap mint nap, s ebbe a túlzsúfoltság, az alultápláltság és az alapvető higiéniai feltételek hiánya is beletartozik.

Közel hetven nap telt el a kormányellenes megmozdulások kezdete óta Iránban, s egyes emberi jogi szervezetek becslése szerint több mint 16 ezer embert tartóztattak le országszerte a hatóságok, amelynek következtében még tovább romlott a helyzet a helyi büntetés-végrehajtási intézetekben.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az IranWire nemrégiben olyan hangfelvételekhez jutott, amelyek által kiderült, hogy a teheráni Evin börtönben fogvatartott nőknek számos nehézségekkel kell szembenézniük nap mint nap, s ebbe a túlzsúfoltság, az alultápláltság és az alapvető higiéniai feltételek hiánya is beletartozik.

A hírügynökség néhány egykori rabbal is interjút készített, akik egytől egyik megerősítették ezeket az értesüléseket, valamint a saját tapasztalataikat is megosztották erre vonatkozóan, kiemelve, hogy valóban súlyos problémák állnak fenn.

Éhezéssel és fertőzésekkel kell szembenézniük

„A” például arról számolt be, hogy a több hetes fogva tartása alatt senki sem takarította ki a vécéket, emellett 5-6 emberrel zárták össze egy szűk cellában, a legrosszabb mégis az, hogy az embereket szinte folyamatosan éheztetik, mert rettentő kevés ételt adnak nekik.

„Egy olyan hely, ahol mindig éhes vagy, egyenlő a purgatóriummal. Még a mosdóban sem lehetsz egyedül, több tucat másik nő előtt kell elvégezni a dolgod”

– tette hozzá a névtelen fiatal nő.

„B” arról nyilatkozott, miszerint az egészségügyi helyzet annyira rossz, hogy a legtöbb nő valamilyen fertőzésben szenved, amit csak még tovább nehezít az, hogy nagyon ritkán tudnak orvoshoz és gyógyszerekhez jutni.

„Sok fogoly ötven napig, vagy még annál is tovább sínylődik egy cellában, és hetente mindössze 20 percen át lehetnek a napon. A környezetükben uralkodó mocsok pedig elképesztően aggasztó”

– mondta.