Jelentés: Oroszország hamarosan kifogy a „precíz”, modern rakétáiból

Fotó: Összegyűjtött lövedékek egy Kijev térségében lévő mezőn, amelyet egy ukrán aknamentesítő különítmény vizsgált át 2022. június 9-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko
not image

Koós Alexandra

2022. június 11. - 14:19

A jelentésből kiderül, hogy az orosz erők azért folyamodnak a hatástalan fegyverrendszerek bevetéséhez, mert fogytán vannak a modern eszközök.

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország elavult fegyverrendszereket használ a Kelet-Ukrajna elleni támadásai során, amelyek „rendkívül pontatlanok”, valamint számos kockázattal járnak, használatuknak azonban megvan az oka.

A brit védelmi minisztérium által kiadott legfrissebb jelentésben az ukrajnai helyzetről számoltak be, emellett hangsúlyozták, hogy az orosz erők feltehetőleg több tucat, 1960-as évekbeli Kh-22-es hajóelhárító rakétát vetettek be a szárazföldi célpontok ellen.

A beszámoló alapján ezek a fegyvertípusok „rendkívül pontatlanok”, egyúttal nagyobb valószínűséggel okoznak járulékos veszteségeket, valamint ölnek meg civil áldozatokat – közölte az Independent.

A minisztérium úgy véli, Oroszország azért folyamodik ilyen hatástalan fegyverrendszerek alkalmazásához, mert egyre kevesebb „precíz”, modern rakétájuk van, miközben az ukrán légvédelem továbbra is visszatartja taktikai repülőgépeit attól, hogy csapásokat hajtsanak végre az ország nagy részén.