Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

Brit megélhetési válság: kutyaeledel kerül az asztalra, gyertyával világítanak

Fotó: Unsplash/Emil Kalibradov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Megdöbbentő körülményekről számolt be egy brit közösségi élelmiszer-projekt vezetője: egyre gyakrabban szembesül a megélhetési válság embertelen következményeivel, egyesek pedig arra kényszerülnek, hogy állateledelt egyenek, mert az olcsóbb.

A megélhetési válság minden országban megjelent, ám egyes közösségekben sokkal rosszabb a helyzet, mint elsőre gondolnánk: az Egyesült Királyságban az infláció 41 éves csúcson áll, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára pedig októberben, egy év leforgása alatt 16,4 százalékkal emelkedett, amire 1977 óta nem volt példa az országban.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A folyamatosan emelkedő rezsiárak miatt pedig az alacsonyabb jövedelmű háztartások kénytelenek rendkívül nehéz döntéseket hozni, nevezetesen, dönteniük kell, hogy esznek, vagy fűtenek. Egyesek pedig a lehető legszélsőségesebb eszközökhöz nyúltak, mondhatni, már a túlélés érdekében.

Mark Steed, a Cardiff Stowbridge negyedében található Pantry közösségi élelmiszer-projekt vezetője az Independentnek nyilatkozva döbbenetének adott hangot tapasztalatai kapcsán:

“Még mindig megdöbbent az a tény, hogy vannak emberek, akik állateledelt esznek, akik gyertyával, vagy a radiátoron próbálják megmelegíteni az ételt. Ezek olyan sokkoló történetek, melyek nagyon is valósak, s melyeket megbízható emberek könnyekkel küszködve osztottak meg velünk.”

Az Egyesült Királyságban is brutális az áremelkedés

Négy évtizede nem látott ütemben drágul minden az országban, eközben pedig a bérek stagnálnak: a megélhetési válság mostanra minden területre begyűrűzött, és egyre komolyabb problémát jelent a közszférában, így például az oktatásban és az egészségügyben.

Az oktatásban és az egészségügyben dolgozók közül ugyanis egyre többen szorulnak az élelmiszerbankok segítségére, s tömeges sztrájkok indultak az oktatásban, valamint a vasúti ágazatban is, mivel az emberek magasabb összegű fizetést követelnek.

A brit és walesi iskolák tanárainak tízezrei döntöttek a sztrájk mellett, miközben kiderült, hogy az általános iskolai tanárok jelentős része arra kényszerül, hogy másodállásban is dolgozzon, mivel másképp nem tudnák biztosítani maguknak az alapszükségleteket sem.