Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Az Egyesült Királyság és Franciaország is több járőrözést ígér a La Manche-csatornán

Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a brit és a francia kormány megállapodást kötött a La Manche-csatorna körüli együttműködés fokozásáról, mindkét ország bejelentette, hogy fokozza a biztonsági intézkedéseket a területen.

Rishi Sunak brit miniszterelnök és kormánya hétfőn üdvözölte a sikeres megállapodást, melynek lényege, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket tegyenek az illegális bevándorlók által előszeretettel használatos La Manche-csatorna környékén.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

A hétfő reggel aláírt megállapodás értelmében 40 százalékkal növelik a parti járőrözés mértékét, ezzel pedig az a céljuk, hogy felderítsék azon csónakokat, melyekkel az illegális bevándorlók át akarnak kelni Franciaországból. A megállapodásban az is szerepel, hogy a francia kikötői infrastruktúrát további beruházásokkal fejlesztik, s olyan technológiákat használnak majd (például drónok), melyekkel széleskörűen tudják monitorozni a mozgást a területen.

A Guardian jelentése szerint a brit miniszterelnökre igen komoly nyomást gyakoroltak a brit konzervatív képviselők, hogy csökkentse az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlók számát, Sunak pedig úgy vélte, a választók számára is szimpatikus lesz, ha komolyan foglalkozik a kérdéssel.

Sunak a G20-csúcstalálkozóra tartva újságíróknak nyilatkozva vasárnap megosztotta, a migrációval kapcsolatban általánosságban úgy vélekedik, hogy a britek és az ő személyes prioritása is az illegális migráció megfékezése. Rámutatott, ez nem egy olyan probléma, melyet egyik napról a másikra meg lehet oldani, azt azonban üdvözölte, hogy megszületett a Franciaországgal kötött megállapodás, melytől azt reméli, hogy megoldja az egyre növekvő illegális migrációt.

A két ország között köttetett egyezség nyomán javítják az információáramlást is, továbbá újabb erőfeszítéseket tesznek majd annak érdekében, hogy az illegális bevándorlókat is tájékoztassák lehetőségeikről. Egy munkacsoportot is létrehoznak, melynek fő célja az Egyesült Királyságba áramló albán állampolgárok számának csökkentése, erről pedig csak később fognak részletes tájékoztatást adni.