Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Az Egyesült Királyság Csecsenföldhöz és Szíriához hasonlítja a Mariupol elleni offenzívát

Fotó: Oroszbarát szakadárok páncélozott harci járművük előtt, amint visszavonulni készülnek a donyecki frontról a kelet-ukrajnai Mariupol közelében 2015. október 21-én. Ukrajna és az oroszbarát szakadárok a minszki egyezmény értelmében fokozatosan visszavonják a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyvereiket a kelet-ukrajnai front menti övezetből. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko) Létrehozás dátuma
not image

Takács Petra

2022. április 18. - 13:03

Az ukrán kikötőváros stratégiai szempontból fontos területnek számít, amelyet az orosz erők hetek óta könyörtelenül bombáznak, valamint súlyos humanitárius válsággal kell szembenézniük a lakosoknak.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz erők Mariupol elfoglalására tett erőfeszítései “hatalmas áldozatokkal jártak”, valamint “a civil infrastruktúra több területét elpusztították, miközben a lakosság jelentős veszteségeket szenvedett”, amelyet az 1999-es csecsenföldi és a 2016-os szíriai megközelítéséhez hasonlítottak.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Ezzel arra utaltak, amikor az orosz erők megszállták Csecsenföldet, a dél-oroszországi muszlim köztársaságot, amely ellenállást tanúsított az orosz uralommal szemben, ennek során könyörtelen légicsapások és nehéztüzérségi támadások sújtották a területet két éven át, amely több tízezer civil halálát okozta, a főváros, Groznij pedig gyakorlatilag megsemmisült – derül ki a Sky News cikkéből.

Az orosz-szíriai koalíció légicsapásai „meggondolatlanul és válogatás nélkül” történtek, ennek célja az volt, hogy elvágják a felkelők utolsó utánpótlási útvonalát is, amely Aleppó városába vezetett, ennek következtében több mint 440 civilt öltek meg a Human Rights Watch szerint.

A védelmi minisztérium azonban hangsúlyozta, hogy az orosz parancsnokok „aggódnak” amiatt, mennyi időbe telhet, mire Mariupolt sikerül térdre kényszeríteniük, emellett úgy vélik, az összehangolt ukrán ellenállás komoly próbatétel elé állította az orosz hadsereget, amely jelentős veszteségekkel jár, mind a katonák, mind a felszerelések szempontjából, ez pedig még tovább lassítja az orosz előrenyomulást.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.