Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Nagy bajban az Egyesült Királyság a Brexit miatt

Fotó: Unsplash/Martijn Baudoin
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az Egyesült Királyságban válság válságot követ, mióta kiléptek az Európai Unióból: először az élelmiszer, majd az üzemanyag fogyott el.

Az Egyesült Államokban a Brexit a legnagyobb hatását a szupermarketekben éreztette először, ugyanis elkezdtek kifogyni a készletekből. Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság több, mint felének volt gondja az élelmiszerek beszerzésével kapcsolatban az elmúlt hetekben. 

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Néhány becslés szerint azért vált ennyire nehézkessé az áruk eljuttatása az üzletekbe, mert százezer kamionsofőr hiányzik az országból. A Brexit miatt 14 ezer uniós fuvarozó tűnt el Brexit miatt, a brit sofőrök pedig alulfizetettek. 

Azonban nem csak az élelmiszeripar, hanem más ágazatok is szenvednek. Az olcsó kelet-európai munkaerő egy része eltűnt az országból, ezért a húsiparban jelentős munkaerőhiány van, nem tudják 20-30 százalékkal növelni a fizetéseket, más szektorokkal szemben – írja az Index

A Brexit miatt nehezebben és költségesebben tudnak az EU-ból importálni, a széndioxid-hiány miatt nem tudnak elegendő szénsavas üdítőt készíteni, a helyzet a karácsony közeledtével pedig egyre csak romlik: lehet, hogy se fenyőfa, se fűtés nem lesz az ünnepek alatt. 

A gázárak emelkedése miatt több energiacég is kénytelen volt bezárni, a szakértők pedig hozzátették, hogy a későbbiekben a fűtéssel is problémák lehetnek. 

Ezeket az állapotokat tetézi az üzemanyag-hiány. Több nagy olajcég is jelezte, hogy a kamionok hiányának következtében nincs, aki elhozza az üzemanyagot a finomítókból, ezért több benzinkúton fennakadás volt a kiszolgálásban, amelynek következtében néhány helyen emberek verekedtek össze, máshol megrongálták a töltőállomásokat. 

A kormány készenlétbe helyezte a hadsereg sofőrjeit, illetve harminc fontos összeghatárt szabott meg az üzemanyag vásárlásának esetén. 

A Brit Orvosszövetség pedig közölte, hogy kétséges, hogy az egészségügyi dolgozók képesek lesznek-e ellátni a teendőjüket a krízis miatt.