Nagy bajban az Egyesült Királyság a Brexit miatt

Fotó: Unsplash/Martijn Baudoin
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 2. - 23:43

Az Egyesült Királyságban válság válságot követ, mióta kiléptek az Európai Unióból: először az élelmiszer, majd az üzemanyag fogyott el.

Az Egyesült Államokban a Brexit a legnagyobb hatását a szupermarketekben éreztette először, ugyanis elkezdtek kifogyni a készletekből. Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság több, mint felének volt gondja az élelmiszerek beszerzésével kapcsolatban az elmúlt hetekben. 

Néhány becslés szerint azért vált ennyire nehézkessé az áruk eljuttatása az üzletekbe, mert százezer kamionsofőr hiányzik az országból. A Brexit miatt 14 ezer uniós fuvarozó tűnt el Brexit miatt, a brit sofőrök pedig alulfizetettek. 

Azonban nem csak az élelmiszeripar, hanem más ágazatok is szenvednek. Az olcsó kelet-európai munkaerő egy része eltűnt az országból, ezért a húsiparban jelentős munkaerőhiány van, nem tudják 20-30 százalékkal növelni a fizetéseket, más szektorokkal szemben – írja az Index

A Brexit miatt nehezebben és költségesebben tudnak az EU-ból importálni, a széndioxid-hiány miatt nem tudnak elegendő szénsavas üdítőt készíteni, a helyzet a karácsony közeledtével pedig egyre csak romlik: lehet, hogy se fenyőfa, se fűtés nem lesz az ünnepek alatt. 

A gázárak emelkedése miatt több energiacég is kénytelen volt bezárni, a szakértők pedig hozzátették, hogy a későbbiekben a fűtéssel is problémák lehetnek. 

Ezeket az állapotokat tetézi az üzemanyag-hiány. Több nagy olajcég is jelezte, hogy a kamionok hiányának következtében nincs, aki elhozza az üzemanyagot a finomítókból, ezért több benzinkúton fennakadás volt a kiszolgálásban, amelynek következtében néhány helyen emberek verekedtek össze, máshol megrongálták a töltőállomásokat. 

A kormány készenlétbe helyezte a hadsereg sofőrjeit, illetve harminc fontos összeghatárt szabott meg az üzemanyag vásárlásának esetén. 

A Brit Orvosszövetség pedig közölte, hogy kétséges, hogy az egészségügyi dolgozók képesek lesznek-e ellátni a teendőjüket a krízis miatt.