Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Az Egyesült Államok tagadja, hogy bármi köze lenne az Északi Áramlat incidenshez

Fotó: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség
not image

Koós Alexandra

2022. október 1. - 09:56

Vaszilij Nebenzia szerint az a legfontosabb, hogy felmérjék a károkat és megértsék, pontosan mi is történt a helyszínen, ám a helyreállítás kicsit sem lesz egyszerű.

Richard Mills, az Egyesült Államok ENSZ-képviselőjének helyettese a szervezet Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, miszerint az országnak semmi köze sincs az Északi Áramlat gázvezetékeknél történt incidenshez.

„Hadd tisztázzam azt, hogy az USA egyértelműen tagadja a felelősségét az incidensre vonatkozóan, emellett visszautasítunk minden olyan állítást, amely ennek ellenkezőjét bizonygatja” – mondta.

Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője ugyanakkor hozzátette, hogy nem lesz könnyű helyreállítani a sérült vezetékeket, előbb azonban arra van szükség, hogy felmérjék a károkat és megértsék, pontosan mi is történt – írta a TASS.

„Ahogyan a Gazprom képviselője világosan elmondta, ehhez be kell jutni a területre, a robbanás tényleges helyszínére, hogy tanulmányozni lehessen a károkat, s megállapítani, mit tudunk tenni. Ám abban is biztos vagyok, hogy ez kicsit sem lesz egyszerű” – hangsúlyozta.

Ann Linde svéd külügyminiszter korábban azt állította, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek szivárgását robbanások okozták, mindez pedig valószínűleg egy szabotázs akció következménye, ezt azonban egyelőre nem sikerült bebizonyítani.