Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Nem sikerült árstopot bevezetni az inzulinra az Egyesült Államokban

Washington, 2021. október 6. Mitch McConnell, az amerikai törvényhozás felsõháza, a szenátus republikánus frakciójának vezetõje az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. október 5-én. Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely ideiglenesen - december 3-áig - biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását, azonban a jogszabály nem tartalmazta az adósságplafon megemelését. Az Egyesült Államok október 18-a után nem biztos, hogy fedezni tudja az adósságait, amennyiben a republikánus szenátorok nem hajlandóak megszavazni a 28 400 milliárd dolláros adósságplafont megemelõ kormányzati finanszírozási tervet. MTI/EPA/Shawn Thew
not image

Kolláth Benjámin

2022. augusztus 8. - 11:11

Vasárnap szavazott az Egyesült Államok Szenátusa arról a demokrata javaslatról, ami 35 dollárban (kb. 13500 forintban) határozta volna meg az inzulin maximális árát, azonban a republikánus átszavazók ellenére sem sikerült átvinni a törvényt.

Előzmény:

 

Vasárnap elbukott az amerikai szenátusban az a javaslat, amely több cukorbeteg számára 35 dollárban, azaz kb. 13500 forintban maximalizálta volna az inzulin árát. A törvény megszavazásának megakadályozásához a republikánus szenátorok régi szabályokra hivatkoztak, sikerrel.

Az inzulin árstopjával már régóta próbálkoznak a demokraták, azokra vonatkozna, akiknek van vagy állami, vagy magán egészségügyi biztosításuk. A republikánusok az utóbbiaktól vonták meg sikeresen a maximum 35 dolláros inzulint.

A javaslattal kapcsolatban a hétvégén a szenátus házelnöki tanácsadója úgy döntött, ebben a formában nem tárgyalható költségvetési kérdésként, azaz megnyílt az út a republikánus obstrukció előtt, aminek végén 60 képviselőnek kellett volna megszavaznia az árstopot, azonban hiába a hét republikánus átszavazó, 57-43 lett az eredmény, írja a Washington Post.

„A republikánusok most szavaztak arra, hogy drága legyen az inzulin. Miután évekig voltak kemények szóban az inzulingyártókkal szemben, a nagy gyógyszergyárak fénye alatt ismét elhervadtak” – mondta Ron Wyden demokrata szenátor a szavazás után.

Nagyjából hétmillió amerikainak napi szinten van szüksége inzulinra, egy tanulmány szerint az ő 14%-uk bevételeik közel felét gyógyszerekre költik, a legtöbbet a lakhatás és az élelmiszerek után.