Egyes Facebook alkalmazottaknak kötelezővé tették az irodai munkavégzést

Szabó Kata

2020. március 14. - 09:18

A koronavírus terjedése egy másik, aggodalomra okot adó helyzetet teremtett: a tech cégek arra kérhetik, vagy egyenesen kötelezhetik a dolgozóikat, hogy otthonról végezzék a munkájukat. Ilyen cég a Facebook is, akiknél önkéntességen alapul a rendszer, az ezt bevállalók pedig április 10-ig végezhetik otthonról munkájukat.

Azt viszont tudni kell, hogy a Facebooknak nem minden alkalmazottja áll munkaviszonyban a céggel, több ezren egy harmadik fél által (mint az Accenture vagy a WiPro) biztosított külsős dolgozóknak minősülnek. A The Intercept értesülései szerint, ezen alkalmazottaknak nem engedélyezték, hogy otthonról dolgozzanak az egészségügyi kockázat ellenére sem.

Több külsős dolgozó is hasonló panasszal élt Amerika szerte, köztük két Facebook alkalmazott is, pedig a legtöbb hatóság és közlemény arra kéri az embereket, hogy lehetőleg minél kevesebbet legyenek közösségben, hogy ne terjedjen annyira a vírus. Ezt sajnos néhány Facebook bedolgozónak nem adják meg, például az egyik Accenture dolgozót csak akkor engedik haza, ha járványszerű tüneteket produkál.

A The Intercept kiemeli, hogy egy Accenture menedzser állítása szerint a Facebook a munkájuk jellege miatt nem engedi haza a külsős dolgozókat. A Mashable megkeresésére az egyik Facebook szóvivő azt válaszolta a kialakult helyzetre, hogy: „Néhány munkát muszáj elvégezni biztonsági, adatvédelmi és jogi okokból”, akár egy dolgozó, akár egy külsős által.

Ezt követően hozzátette, hogy az irodákban megpróbálják limitálni az egy helységben tartózkodók számát, amennyire csak tudják. Nem tudjuk pontosan, hogy a Facebook külsős dolgozóinak hány százaléka tudja csak az irodában végezni a munkáját, de úgy tűnik, hogy azoknak is ott kell, akik otthonról is el tudnák végezni a feladatot. 

A szóvivő kiemelte a Mashable számára, hogy: „Ugyanúgy fogunk fizetni a külsős dolgozóknak, akik nem tudnak dolgozni amiatt, mert csökkentenünk kellett az emberek létszámát, bezártunk egy irodát, vagy mert épp hazaküldtünk valakit betegség miatt.” Ezzel ellentétben egy Accenture dolgozó állítása szerint, neki nem biztosították a táppénzt.

Lehet, hogy papíron jól hangzik a Facebook új intézkedése a dolgozói számára, ám ez sajnos nem segít az Accenture vagy WiPro által foglalkoztatott dolgozókon, ha ezek a cégek nem vezetik be ugyanezt. A Mashable megkereste a két említett céget is, akik a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.