Dollár
419,61 Ft
Euró
405,91 Ft
Font
453,91 Ft
Bitcoin
18,780 $

Érdemes felkészülni, hogy egyes élelmiszerek eltűnhetnek a boltok polcairól

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 30. - 15:55

Szakértő figyelmeztet arra, hogy jobb, ha felkészülünk, mivel várhatóan bizonyos élelmiszerek már nem lesznek elérhetők a boltokban.

A Portfolio készített terjedelmes interjút az OTP Agrár főosztályvezetőjével, a szakértő pedig figyelmeztetett, záros határidőn belül egyes termékek eltűnhetnek a polcokról, így jobb felkészülni.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Harnóczi György megosztotta, az egyre növekvő infláció, valamint a brutálisan dráguló inputanyagköltségek tovább drágítják a termékek fogyasztói árát, sőt, bizonyos termékcsoportok esetében a globálisan szűkös kínálat miatt drágulnak folyamatosan és komoly mértékben a termékek.

A szakember úgy látja, hogy a brutális élelmiszer drágulás miatt nem kizárt, hogy bizonyos termékeknek annyira elszáll majd az ára, hogy az emberek egyszerűen nem lesznek képesek megfizetni, majd a kereslet drasztikus csökkenése nyomán lekerülnek a polcokról: ez a tendencia pedig már most elkezdődött.

Harnóczi rámutatott, már a koronavírus-járvány is megtépázta a szektorokat, ám az aszály sújtotta mezőgazdasági ágazat idén minden korábbinál komolyabb kihívásokkal néz szembe. Emellett az állattenyésztés is komoly problémák elé nézett, hiszen a sertéspiacon például egyik hétről a másikra 50 százalékkal emelkedtek az árak, miközben rekordveszteségeket könyveltek el.

Meglátása szerint jelenleg azok a piaci szereplők vannak kedvezőbb helyzetben, melyek keresleti piacokra értékesítenek, ugyanis a piac könnyebben elfogadja, ha emelkednek a költségek. A szakember kijelentette, a kínálati vagy egyensúlyi piacokra történő értékesítés esetén a termelési költségek emelkedése nehezebben és fáziskéséssel épül be az értékesítési árakba.

“Ugyanakkor elmondható, hogy a növekvő infláció és az inputköltségek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a különböző termékek fogyasztói áraira. Emellett az árak emelkedését fokozza a tartós globális kínálati szűkösség is.”

Ahhoz, hogy a gazdálkodók képesek legyenek megbirkózni a megemelkedett termelési költségekkel, vagy a termelési értéket kell növelniük a hozamok vagy a minőség által, vagy a költségekből kell lefaragniuk, optimális esetben mindkettőt egyszerre: a szántóföldi termesztésben például a műtrágyafélék árának drasztikus emelkedése okozza a legnagyobb problémát, hiszen 2020 óta mintegy három-négyszeresére drágultak.

Míg a növénytermesztők dönthetnek úgy, hogy a talaj feltöltöttségétől függően kevesebb műtrágyát használnak, ezzel ideiglenesen csökkentve a költségeket, mindez már nem mondható el az állattenyésztők esetében, hiszen az állatokat akkor is etetni kell, ha a takarmány ára csillagászati magasságokban van.

A Portfolio kérdésére, miszerint drágulhat-e olyannyira egy-egy ismert termék, hogy azt már nem veszik meg a vásárlók, vagy lekerülhet-e a polcokról, mert nem lehet már gazdaságosan előállítani, a szakember úgy válaszolt,

“Sajnos igen, előfordul, hogy egy-egy termék annyira megdrágul, hogy az alacsony keresetű társadalmi rétegek már nem tudják megfizetni, a fogyasztáscsökkenés hatására pedig le is kerül a polcokról. Már most is megfigyelhető, hogy egyes termékek iránt jelentősen csökken a kereslet.”

A szakember rámutatott, hiába van ársapka bizonyos alapvető élelmiszereken, már most látszik, hogy drasztikusan csökkent a kereslet a húsok esetében. Megjegyezte, minden esetben a fogyasztó dönti el, hogy mennyit tud, vagy hajlandó kifizetni egy adott termékért, illetve az élelmiszerárak drasztikus drágulása sokkal nagyobb hatással van az alacsonyabb jövedelműekre, akik idővel kénytelenek egyre többet és többet költeni a rendelkezésükre álló összegből kizárólag élelmiszerre.