Egyelőre nincsenek külföldi beavatkozásra utaló jelek az amerikai elnökválasztáson

Lansing, 2020. november 3. Szavazók az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a Michigan állambeli Lansingben 2020. november 3-án. MTI/AP/Lansing State Journal/Matthew Dae Smith
not image

Kulcsár Péter

2020. november 3. - 19:46

Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott keddi sajtókonferencián elmondta, semmilyen külföldi behatást nem tapasztaltak eddig a szavazás napján.

Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott keddi sajtókonferencián elmondta, semmilyen külföldi behatást nem tapasztaltak eddig a szavazás napján.

A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy “külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást”, a voksolás rendben zajlik.

Az amerikai kormányzat – és magán kiberbiztonsági cégek – korábban többször arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe. Ezt a keddi nap folyamán egyelőre nem tapasztalták – erősítette meg Chad Wolf.

A politikus megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a déli Georgia állam egyik megyéjében kora reggel – nem sokkal a választási helyiségek megnyitása után – technikai problémák mutatkoztak, az elektronikus választási rendszer nem működött. A választási bizottság azonban azonnal kiküldött szavazócédulákat, így a helybéliek zavartalanul leadhatták voksaikat.

A sajtótájékoztatón a belbiztonsági minisztérium egyik munkatársa, Christopher Krebs elmondta: tudomása szerint egy-két helyről érkezett ugyan jelentés az elektronikus rendszer átmeneti zavarairól, de a rendszer az egész országban jól működik.

Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg kedden, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak.