Egyelőre nem tisztázott az edzőtermek újranyitása

Fertőtlenítik a sporteszközöket az egyik bezárt edzőközpontban Nyíregyházán 2020. november 11-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kormányzati védelmi intézkedések szerint ettől a naptól tilos a szabadidős létesítmények használata, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021. április 7. - 20:02

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése alapján ismét megnyithatnak az üzletek, valamint a szolgáltatók, szóval újra ellátogathatunk fodrászhoz vagy éppen masszőrhöz is, ami viszont egyelőre nem tisztázott, az az edzőtermek nyitása.

Több hazai edzőterem is örömmel jelentette be, hogy a mai naptól ismét várják vendégeiket, ugyanis a tegnapi bejelentés alapján az üzletek, (köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek is) szabályok betartásával ugyan, de újranyithatnak, amennyiben képesek biztosítani, hogy 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodjon az üzletben.

A szolgáltatásokra vonatkozó tájékoztatás azonban nem teljesen egyértelmű, így pedig nem lehet megállapítani, hogy mely szolgáltatókra vonatkozik az enyhítés, melyekre nem, a pontosítás híján pedig sokan újranyitottak.

Egy budapesti edzőterem például bejelentette az újranyitást, az Index megkeresésére pedig úgy reagáltak, mivel ők is szolgáltatók, az új bejelentést úgy értelmezik, hogy az rájuk is vonatkozik, s jelezték, a távolságtartási és maszkhasználati szabályok betartásával terveznek újra üzemelni.

A sajátos jogértelmezéssel szemben Dechert Áron, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének elnöke úgy véli, az áttekintett jogszabályi környezet csak arra biztosít lehetőséget, hogy a versenyengedéllyel rendelkezők használhassák az edzőtermeket. Az NNK várhatóan még a mai napon közzéteszi hivatalos állásfoglalását az ügyben, így minden érintett tájékozódhat az enyhítés részleteiről.