Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

Egyedi bőrpáncélra bukkantak egy 2500 éves kínai temetőben

Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP
not image

Borbély Fanni

2022. január 17. - 05:42

Egészen káprázatos e lelet, ugyanis a páncél minden eleme bőrből készült, s közel 5000 darab pikkelyszerű elemből állították össze.

Hszian, az ősi Kína fővárosa még mindig olyan kincseket rejt magában, melyekre nem is számítanánk: egy nemrég végzett régészeti kutatás során olyan egyedülálló kínai leletre bukkantak, mely feltárhatja a régió egyik jeles történelmi eseményét, mely egészen 2500 évre nyúlik vissza.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

Annak idején sokan foglalkoztak harci ruházatok készítésével, egy bizonyos kínai személy azonban rendkívül különleges és egyedi katonai ruhákat készített, melyek bőrből készültek. A régészek ugyanis felfedeztek egy olyan páncélt, mely teljes egészében bőrből készült, s mely több mint 5000 bőrpikkelyből áll össze – a páncélt olyan kiemelkedő részletességgel alkották meg, hogy első ránézésre tökéletesen hasonlít a halak pikkelyére.

Szakértők szerint az ősi Kínából származó páncél egyfajta kiegészítése lehetett a katonai páncéloknak, mely azért is kiemelkedő a többi lelet közül, mert olyan páratlan munkát végeztek a páncél kialakításakor, mely tökéletesen megfelelt egy nagy létszámú ókori hadsereg számára, ugyanis súlya minimális, és kifejezetten hatékony egy támadás esetén.

A páncélra erősített bőrpikkelyeket úgy helyezték el, hogy azok erős védelmet nyújtottak abban az esetben, ha harcra került a sor, ugyanis a pikkelyek elhelyezkedése miatt jelentősen csökkent annak az esélye, hogy megsérüljenek egy fegyver okozta szúrás miatt – számolt be a Live Science.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.