Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Egy új tanulmány szerint létezhet fénysebességnél is nagyobb sebesség

Az úgynevezett „warp drive” technológia segítségével FTL, vagyis fénysebességnél nagyobb sebesség elérése sem elképzelhetetlen, ha be tudják bizonyítani a fizikusok legújabb elméleteiket.

Fotó: Pixabay
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Dr. Erik Lentz, a németországi Göttingen Egyetem asztrofizikusa szerint az FTL korántsem sci-fibe illő ábránd, hiszen a jelenlegi fizikai törvények alkalmazásával is megvalósítható – olvasható a Popular Mechanics riportjában.

Ha a világ jelenleg elérhető leggyorsabb rakétáját használnánk arra, hogy eljussunk a legközelebbi csillaghoz, a Proxima Centaurihoz, több mint 50 ezer évre lenne szükségünk, mire meglátogathatnánk az égitestet. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Ha azonban az FTL warp drive-ját vennénk igénybe, alig 2-3 évig tartana az utazás. A technológia lényege, hogy az űrhajó körül meggörbíti az űridőt, ezáltal a kialakult buborékban lényegében FTL sebességgel közlekedhet az egység.

Elméleti síkon ahhoz, hogy működjön a módszer, negatív energiát kell felhasználni, ezen matériák univerzumbéli elterjedése viszont mind a mai napig kérdéses, ugyanis tudományosan még nem tudták alátámasztani létezésüket.

Azért is különösen érdekes Lentz modellje, mivel az eljárás csupán a jelenlegi fizika törvényszerűségeire támaszkodik. A kutató elmondása szerint következő lépésben az lesz a céljuk, hogy a mostani technológiák, főként a nukleáris hasadási folyamatok szintjén oldják meg az FTL-lel kapcsolatos problémákat.

Lentzhez hasonlóan korábban mások is már felvetették a warp drive ötletét, így azt sem tartjuk kizártnak, hogy egyszer az emberek valóban fénysebességgel száguldozhatnak a világűrben.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.