Dollár
381,81 Ft
Euró
394,65 Ft
Font
466,60 Ft
Bitcoin
24,414 $

Egy új tanulmány szerint létezhet fénysebességnél is nagyobb sebesség

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. március 17. - 07:07

Az úgynevezett “warp drive” technológia segítségével FTL, vagyis fénysebességnél nagyobb sebesség elérése sem elképzelhetetlen, ha be tudják bizonyítani a fizikusok legújabb elméleteiket.

Dr. Erik Lentz, a németországi Göttingen Egyetem asztrofizikusa szerint az FTL korántsem sci-fibe illő ábránd, hiszen a jelenlegi fizikai törvények alkalmazásával is megvalósítható – olvasható a Popular Mechanics riportjában.

Soron kívül Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

Ha a világ jelenleg elérhető leggyorsabb rakétáját használnánk arra, hogy eljussunk a legközelebbi csillaghoz, a Proxima Centaurihoz, több mint 50 ezer évre lenne szükségünk, mire meglátogathatnánk az égitestet.

Ha azonban az FTL warp drive-ját vennénk igénybe, alig 2-3 évig tartana az utazás. A technológia lényege, hogy az űrhajó körül meggörbíti az űridőt, ezáltal a kialakult buborékban lényegében FTL sebességgel közlekedhet az egység.

Elméleti síkon ahhoz, hogy működjön a módszer, negatív energiát kell felhasználni, ezen matériák univerzumbéli elterjedése viszont mind a mai napig kérdéses, ugyanis tudományosan még nem tudták alátámasztani létezésüket.

Azért is különösen érdekes Lentz modellje, mivel az eljárás csupán a jelenlegi fizika törvényszerűségeire támaszkodik. A kutató elmondása szerint következő lépésben az lesz a céljuk, hogy a mostani technológiák, főként a nukleáris hasadási folyamatok szintjén oldják meg az FTL-lel kapcsolatos problémákat.

Lentzhez hasonlóan korábban mások is már felvetették a warp drive ötletét, így azt sem tartjuk kizártnak, hogy egyszer az emberek valóban fénysebességgel száguldozhatnak a világűrben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.