Clouds
21 Budapest
Dollár
355,74 Ft
Euró
387,18 Ft
Font
437,27 Ft
Bitcoin
27,390 $

Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a Holdra szállás megismétléséhez

TÉMÁK:
#hold #NASA #rakéta
Fotó: NASA/Unsplash
Tudomány
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA nemsokára megkezdi a masszív rakéta utolsó, legjelentősebb tesztjét, ami az első nőt és a következő férfit a Holdra szállítaná.

A teszt során több mint 2 és fél millió liter hajtóanyag segítségével szimulálják majd, hogyan fog kinézni az első kilövés, melynek küldetése, hogy legénység nélküli űrkapszulát indítson útjára a Hold köré, mely visszatér a Földre.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Ezt a küldetést jelenleg novemberre tervezik a valaha kifejlesztett és megépített legerősebb rakétával – írja az NPR. A tesztelést március 18-án, csütörtökön kezdik meg a NASA Stennis Űrközpontjában Mississippiben.

Idén az egyik teszt során a rakéta egyik hajtóműve meghibásodott, így a próbát 67 másodperc után meg kellett szakítani. Steve Jurczyk, a NASA megbízott vezetője elmondta, hogy pontosan tudják, mi okozta a gondot a korábbi teszt során és javították a hibát.

A csütörtöki tesztnek körülbelül 8 percig kellene tartania, de Jurczyk szerint 4 perccel már elégedett lehet a NASA – ha minden rendben megy, a rakétát átköltöztetik a floridai Kennedy Űrközpontba.

Trump elnöksége alatt a NASA az ismételt Holdra szálláshoz 2024-ig kapott határidőt, de ezt a szakemberek már akkor is irreálisnak tartották, Biden kormányzása azonban vizsgálja a céldátum kitolásának lehetőségét.