Egy kutya combcsontja segíthet megfejteni, hogyan került a korai ember Amerikába

not image

Kornis Vivien

2021.március.2 - 19:01

Több mint 10 ezer éves kutya combcsontjára találtak a kutatók Amerikában, a felfedezés segíthet megérteni a korai vándorlási útvonalakat.

Még mindig vita tárgya, mikor kezdődhetett meg a kutyák, vagyis mára kihalt elődeik, a szürke farkasok egy alfajának háziasítása, azonban annyi bizonyos, hogy azóta az emberiség és a kutyák történelme teljes mértékben összefonódik. Az ember hű barátjának egy csontdarabja most arra kínálhat megfejtést, hogy hogyan érkeztek korai elődeink az amerikai kontinensre.

A Buffalói Egyetem kutatócsoportja éppen Alaszkában talált maradványok DNS-szekvenálást végezték, amikor rábukkantak egy háziasított kutya csontjának egyetlen darabjára. A szakértők szerint a csontdarab egy kutya femurjának, vagyis combcsontjának része, és nagyjából 10.150 éves lehet. Jelenleg ez a legkorábbi, háziasított kutyától származó minta az amerikai kontinensen. 

A háziasított kutyák nem utaznak emberi társaság nélkül, így a Buffalói Egyetem tudósai szerint ez a példány (vagy éppen elődei) az Észak-Amerikába vándorló emberek első hullámával érkezhetett a kontinensre a Csendes-óceán északnyugati parti útvonalán keresztül. Korábbi bizonyítékok (vagy a hiányuk) arra utalt, hogy az ebek néhány ezer évvel később, teljesen más útvonalon, a középső kontinentális úton vándoroltak a kontinensre.

A ReviewGeek összefoglalója szerint a korai kutya DNS-ének további vizsgálata segíthet megérteni a korai ember amerikai kontinensre való vándorlását, és akár felfedheti az eurázsiai és amerikai háziasított kutyafajták genetikai összefüggéseit. A felfedezés a korai emberek érzelmi szintjére is utalhat, hiszen valaki, aki 10 ezer évvel előttünk élt, gondoskodott erről a kutyáról és társának tartotta.