Egy koronavírusos páciens levegő után kapkodva könyörgött oltásért

Lélegeztetett pácienseket ápolnak Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2021.április.22 - 19:37

Dr. Isadora Zaharescu, a Witting Kórház intenzív osztályának orvosa osztotta meg azt az esetet, mikor a kórház intenzív osztályán kezelt férfi levegő után kapkodva kérlelte az orvosokat, hogy adják be neki a koronavírus elleni oltást.

Az orvos ezzel is szemléltette, hogy mennyire kritikus a helyzet a kórházakban, az egészségügyi dolgozók erejükön felül teljesítenek az osztályokon, így nem csak fizikailag, de lelkileg is kimerültek.

A román orvosok már hangot adtak aggodalmuknak, ugyanis tapasztalataik alapján a koronavírus harmadik hullámában sokkal több ember fertőződött meg koronavírussal, és sokkal több ember szorul lélegeztetésre, mint korábban.

A Witting Kórház intenzív osztályának orvosa osztotta meg annak a 67 éves betegnek a történetét, akinél épp az ideális oxigénmennyiséget próbálta beállítani az oxigénmaszkos lélegeztetéshez, mivel az idős hölgy autoimmun betegséggel küzd, így a fertőzés miatt kritikus állapotba került.

Az orvos megkérdezte a hölgyet, hogy megkapta-e az oltás legalább első dózisát, mire az idős nő elmondta, hogy lehetősége ugyan lett volna rá korábban, mégsem élt vele, majd arra kérte az orvost, hogy ha van rá lehetősége, most azonnal adja be neki az oltást.

Az oltás azonban nem segít a koronavírus-fertőzésben szenvedőkön, maximum akkor, ha sikeresen kigyógyultak abból, ebben az esetben ugyanis az érintettek utólag kérhetik az oltást, mellyel megelőzhetik, hogy súlyos állapotba kerüljenek, és intenzív terápiás kezelésre szoruljanak – írja a Főtér.