Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Egy kék bálna méretével megegyező aszteroida közelít a Föld irányába

Fotó: Twenty20

Szabó Kata

2022. augusztus 11. - 06:36

Aggódni ugyanakkor nem kell, hiszen a NASA tájékoztatása szerint biztonságos távolságban halad majd el mellettünk.

A 2015 FF nevet viselő aszteroida 2022. augusztus 12-én halad majd el meglehetősen “közel” a Földhöz. Az objektumot a NASA “potenciálisan veszélyesnek” minősítette a mérete miatt, amely egy kék bálna méretéhez hasonlít, és amely a Föld melletti elhaladásakor a hangsebesség 27-szeresével, mintegy 33 000 kilométer per órával fog haladni.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Átmérőjét 13 és 28 méter közöttire becsülik a szakemberek, és bár egy meglehetősen méretes objektumról van szó, a Földtől körülbelül 4,3 millió kilométerre halad majd el, ez a távolság pedig valamivel több mint nyolcszorosára a Föld és a Hold közötti átlagos távolságnak.

Fontos megemlíteni, hogy a NASA minden olyan űrbeli objektumot, “közeli objektumként” tart számon, amely 193 millió kilométernél kisebb távolságra van a Földtől, ha pedig ha pedig egy 7,5 millió kilométeres tartományon belül fellelhető gyorsan mozgó tárgyról van szó, akkor “potenciálisan veszélyes” jelző is mellé társul.

Bár sokan vannak, akiket a hasonló hírek aggodalommal töltenek el, valójában egészen nyugodtan tengethetjük hétköznapjainkat, ugyanis a NASA az összes földközeli objektum pályáját megbecsülte, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a következő 100 évben a bolygót nem fenyegeti katasztrofális aszteroidaütközés veszélye.