Egy kameruni aktivista műanyag flakonokból épít “öko-hajókat”

not image

Takács Petra

2020. március 9. - 13:04

Egy fiatal kameruni aktivista elhatározta, hogy a megtisztítja a környezetet attól a hatalmas mennyiségű műanyag hulladéktól, ami sajnálatosan jelen van. Ebből a célból, teli műanyagflakonokból készít úgynevezett ’öko-hajókat’ a közösségében dolgozó halászoknak.

Ismael Essome Ebone akkor érezte először az ihletet arra, hogy ilyen hajókat fejlesszen, amikor látta, hogy műanyag flakonok úszkáltak a víz felszínén egy 2011-es áradást követően. Ezt követően összegyűjtötte a flakonokat a város körül, és elkezdte építeni az első ’öko-hajót’. Miután egy újabb vihar jött, ismét kipróbálta az ötletét, a halászok legnagyobb megrökönyödésére pedig Ebone hajója tökéletesen állta a próbát.

Ebone annyira fellelkesült az ötleten, hogy az összes pénzét arra fordította, hogy megalapítsa a saját nonprofit vállalkozását, a Madiba & Nature-t: egy jótékony szervezetet, ami arra kötelezte el magát, hogy az összes műanyaghulladékot összegyűjtse a környékről, és felhasználja ezeknek a hajóknak a megalkotásához, elsődlegesen a halászok és az ökoturizmus számára.

A vállalkozás eddig elsöprő sikert aratott. A kameruni szervezet hozta létre az első ’öko-kukát’ az országban a hulladék összegyűjtésére, szétválogatására és újrahasznosítására. Az aktivista példát szeretne mutatni a vállalkozásával, és inspirálni másokat, hogy hasonló környezetvédő ötletekkel álljanak elő.