Vörösbe borult egy indonéz falu, miután az áradások elérték a helyi batikoló manufaktúrát

Reuters
not image

Borbély Fanni

2021. február 9. - 08:24

Szürreális, vérvörös vízfolyam árasztotta el az indonéz Jenggot falut, miután az áradások elérték a helyi batikoló manufaktúrát, mely konkrét őrületet okozott a közösségi médiában.

A Twitteren több ezer felhasználó osztotta meg azokat a fotókat és videókat, melyek a Pekalongan városától délre eső faluban készültek, a felvételeken pedig egyértelműen látszik, ahogy a területet vérvörös víz árasztja el.

Több felhasználó aggodalmának adott hangot, miután a felvételek könnyedén olyan személyek kezébe kerülhetnek, akik összeesküvés-elméleteket terjesztenek a közösségi médiában, így akár olyan hamis hírek is napvilágot láthatnak majd, minthogy “elérkezett a világ vége”, valamint, hogy “véreső” esik a térségben.

Pekalongan városa a batikolt ruhák gyártásáról ismert, mely egy hagyományos indonéz módszer, így a ruhák ellenállnak a víznek, ezzel pedig sokkal tartósabbak lehetnek az anyagra felvitt minták és rajzok. Egyáltalán nem ritka, hogy a Pekalongan környéki vizek elszíneződnek, a múlt hónapban történt áradások során például élénkzöld víz árasztott el egy másik falut, a várostól északra.

A Reuters azt írja, a helyi hatóságok is megerősítették a felvételek valódiságát, közleményük szerint pedig aggodalomra semmi ok, a jelenség sajnos rendszeres a térségben, miután a helyi batikoló manufaktúrák által használatos festék bekerül a vizekbe, az áradások miatt pedig elárasztja a környéket a színes vízzel.