Egy fontos információt árult el Müller Cecília a Magyarországon is használt egyik oltásról

not image

A T-800-as

2021.február.26 - 12:52

Az országos tisztifőorvos egy fontos kérdés kapcsán tért ki az AstraZeneca oltóanyagára, ami hamarosan még több emberhez juthat el.

Az operatív törzs pénteken is megtartotta a szokásos sajtóeseményét, melynek legfontosabb bejelentése az volt, hogy immáron a dél-afrikai mutáns vírust is detektálták Magyarországon, ami az eddigi ismeretek szerint ellenállóbb, mint más variáns.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben terjedhetett el, mert csak egy ember esetében rögzítették a veszélyesebbnek vélt vírust. Ez is egy újabb ok lehet arra, hogy a regisztrálók a lehető leggyorsabban megkapják az oltást, ami az egyetlen igazi ellenszer a jelenlegi helyzet és a vírus ellen.

Müller Cecíliát a sajtótájékoztató ideje alatt arról is megkérdezték, hogy az AstraZeneca esetében a második dózis beadási protokollján módosításokat eszközölhetnek, beleértve az életkorhoz kötött jelenleg alkalmazott szabályokat.

„Igen, fontolgatjuk, hiszen említettem, hogy oltási stratégiát módosítunk, váltunk annak érdekében, hogy minél több személyt, minél gyorsabban részesíthessünk védelemben.” – kezdte válaszát az országos tisztifőorvos.

„Az AstraZeneca vonatkozásában valóban megjelentek olyan közlemények, amik egyértelműen szakmai alapon is arra motiválja a döntéshozókat, az egészségügyi szakmát, hogy módosítsunk az alkalmazáson. Úgyhogy fogunk is a jövőben.”