Hivatalos: egy évvel elhalasztották a debreceni BMW-gyár építését

not image

Kulcsár Péter

2020. május 6. - 11:08

A BMW Csoport képviselői nemrég bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt átvizsgálták az összes beruházást, végül pedig úgy döntöttek, egy időre elcsúsztatják a magyarországi üzemük megépítését.

Nicolas Peter, a BMW igazgatósági tagja úgy fogalmazott, hogy a BMW-nél jelentős bevételkieséseket tapasztaltak, ezért átgondolták a tervezett projektjeik létjogosultságát:

“A jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban.”

A BMW Csoport igazgatóságának elnöke, Oliver Zipse ma délelőtt arról beszélt, hogy nem érné meg a cég számára az idei bővítés, ezért a halasztás mellett döntöttek:

“Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét. Alapvetően a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálunk, ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is.”

Nicolas Peter hozzátette, nemcsak a magyarországi, hanem minden más projektet is egy évre jegeltek.

Április közepén már lehetett sejteni, hogy a COVID-19 járvány kitörése és gyors terjedése komoly hatásokkal lehet a gazdaságra, ezt pedig az autóipar is megérezte. Az eladások száma drasztikusan csökkent, a gyárakat sorra zárták be az alkalmazottak egészségeinek megőrzése érdekében, a szektor így óriási gazdasági válságba sodorta magát.

Csődhullámtól a szakemberek szerint nem kell tartani, ezért nem kell azonnal több tízezres elbocsátásokra számítani. Az viszont egészen biztos, hogy a tavasszal tervezett építkezés elhalasztása komoly gazdasági következményekkel járhat.

A gyár földterületi előkészületei már 2018 év végén elkezdődtek, azóta több mint 1,7 millió köbméter földet termeltek ki, valamint a csőhálózatot és az esővíz-elvezető árkokat is elkészítették. A korábbi tervek szerint 2019 végére felállították volna az üzemet, azonban az enyhe csúszás miatt a munkálatokat idén április tájékán kezdték volna el.

Tavaly május óta javában folytak a munkák, a tereprendezés során a BMW által megvásárolt 400 hektárnyi területet azóta átalakították. Debrecenben a német mérnökök számára szálláshelyeket és irodaházakat is építettek, ezek azonban egy ideig biztosan üresen maradnak majd.

Közben az Egyesült Királyságban is súlyos recessziókra lehet majd számítani:

https://liner.hu/a-brit-gazdasag-emberemlekezet-ota-nem-tapasztalt-zsugorodas-fele-halad/